Muzička zvezda Tina Tarner preminula je 24. maja u 84. godini u Švajcarskoj posle duže bolesti. Ostaće upamćena po moćnom glasu i kombinaciji različitih muzičkih žanrova koji su se stopili u vanvremenske hitove.

1) Proud Mary (1971)

Pesma koja je širom sveta prva asocijacija na Tinu Tarner zapravo je obrada.

Bila je hit već u izvedbi grupe “Kridens klirvoter rivajval” nakon što je objavljena na njihovom drugom albumu iz 1969. godine, ali je postala još popularnija kada su je Ajk i Tina od lagane kantri numere pretvorili u epsku fank odu slobodi.

Pesma je dosegla četvrto mesto na Bilbordovoj listi i osvojila Gremi nagradu.

Kada je Bijonse odabrana da oda počast Tini na dodeli nagrada Kenedi centra 2005. godine, otpevala je baš ovu pesmu. Tri godine kasnije, dve pevačice i dve generacije udružile su se da je izvedu u duetu na dodeli Gremi nagrada.

2) Private Dancer (1984)

Naslovnu numeru sa najprodavanijeg albuma Tine Tarner napisao je Mark Nofler, a prvi snimio njegov bend “Dajer strejts”.

Ipak, učinilo im se da će bolje zvučati sa ženskim vokalom, pa su je ustupili Tarnerovoj. Nisu pogrešili. Uz Tinin glas, gitaru na studijskoj verziji svira legendarni Džef Bek.

Tina je kasnije u jednom intervjuu rekla da dugo nije shvatala da je pesma o seksualnoj radnici.

“Nikada u životu nisam morala da se spustim na taj nivo, ali mislim da je većina nas bila u situacijama kada smo morali da se prodamo, na ovaj ili onaj način”, napisala je Tina u svojoj autobiografiji.

3) We Don’t Need Another Hero (1985)

Moćna balada iz osamdesetih čiji su stihovi odzvanjali pustoši postapokaliptičnog sveta filma “Pobesneli Maks 3”.

Uz Mela Gibsona u glavnoj ulozi, Tarnerova je u filmu glumila Entiti. Kako je kasnije govorila, lako se povezala sa njenim snažnim likom.

“Toliko je izgubila, a onda je prošla kroz toliko toga da bi naterala muškarce u svom svetu da je poštuju. Povezala sam se sa njenim borbama jer sam ih i sama vodila”, rekla je Tina.

4) The Best (1989)

Još jedna obrada koja je proslavila Tinu Tarner. Pesma je napisana za velšku pevačicu Boni Tajler i objavljena na njenom albumu Hide Yout Heart iz 1988. godine.

Neuporedivo energičniju i moćniju verziju, koja je postala planetarni hit, Tarnerova je naredne godine otpevala za album Foreign Affair.

Iako je gotovo svaki čovek na svetu zna, nisu tako retki oni koji je pogrešno zovu Simply the best, što jeste deo stiha himničnog refrena, ali ne i naziv pesme.

Korišćena je u brojnim reklamama, uključujući i reklamu za piće Pepsi u kojoj se pojavila i sama Tina Tarner.

5) Steamy Windows (1989)

Još jedna moćna i pomalo škakljiva numera sa albuma Foreign Affair čiji stihovi ostavljaju slušaoce da sami prosude šta se dešavalo na zadnjem sedištu iza zaparenog prozora…

6) GoldenEye (1995)

Muzička tema za film o Džejmsu Bondprekretnica je u karijeri svakog umetnika. Nakon uspeha Tininog biografskog filma “Šta ljubav ima s tim”, nominovanog za Oskara 1993. godine, producenti Bonda pozvali su je da opeva debi Pirsa Brosnana u ulozi agenta 007.

Temu su napisali Bono i Edž iz benda “U2”a iskorišćena je za istoimeni film o Bondu iz 1995. godine.

Tina Tarner je preminula u 84. godini, u Švajcarskoj, posle duže bolesti, saopštio je njen portparol.

BONUS – What’s Love Got to Do With It (1984)

Bonus numera na sugestiju čitalaca i članova redakcije… Pesma sa albuma Private Dancer kojom je Tina Tarner učvrstila status pop zvezde.

Tina nije prva kojoj je pesma ponuđena, a malo je falilo da je i ona odbije. Smatrala je da je previše “lagana” i “mekana”, ali je pristala da je snimi ako joj dozvole da je otpeva na svoj način.

Uspelo je. Prkosno izvođenje, praćeno spotom u kojem Tina korača ulicama Njujorka u teksasu i crnoj koži, donelo je Tarnerovoj Gremi nagradu u tri kategorije – najbolja ploča, najbolja pesma i najbolji ženski pop vokal.