Brojni parfemi poznatih imena kozmetičke industrije napravljeni su od štetnih sastojaka koji mogu da ugroze zdravlje. Istraživanja pokazuju da pored alergija mogu da izazovu ozbiljne hormonske poremećaje, kao i da uzrokuju rak dojke.

Većina ljudi voli da miriše lepo, pa zato ni ne treba da čudi podatak da parfemi, toaletne vode i dezodoransi spadaju među najprodavanije proizvode na svetu.

Međutim, većina potrošača se nikada nije zapitala šta sadrži parfem.

Naučnici ističu da se neki od pronađenih sastojaka u parfemima i drugim mirisnim sredstvima mogu povezati sa brojnim hormonskim poremećajima i alergijama.

Image by marymarkevich on Freepik
Image by marymarkevich on Freepik

Neki sastojci su vrlo opasni za ljudsko tkivo i mogu da naškode plodnosti kod muškarca. Takođe ih dovode i u vezu sa rakom dojke.

Svetska organizacija “Environmental Working Group” izveštava da parfemi i ostali mirisni proizvodi sadrže prirodne mirisne esencije, ali u tragovima.

Mnogo više se koriste veštačke hemikalije, koje proizvođači ne navode u dekleracijama, pa potrošači zapravo ne znaju šta stavljaju na sebe.

Ove tvrdnje nisu zasnovane na nagađanjima protivnika velikog kapitala, već na laboratorijskim ispitivanjima, tokom kojih je otkriveno više od 30 opasnih materija koje se nalaze u mnogim „mirisnim proizvodima”.

“Environmental Working Group” traži transparentnost deklaracije na parfemskim proizvodima, kako bi javnost bila upoznata šta sve sadrže parfemi, toaletne vode i dezodoransi.