Da li ste probali parfeme inspirisane francuskim Frapin konjakom?  Ne?

A da li ste nekada čuli za parfeme koji koketiraju sa mirisima narkotika, hašiša ili kokaina, Nassomatto? Ništa vam ne govori to ime? Čekajte, a jeste li probali one mirise erotičnih imena “Izvini, dragi, ali ja ne gutam”?

Metropoliten parfimerija

Ne, prilično sam sigurna da niste.

Propustili ste čitavu jednu parfemsku imperiju, teritoriju mirisnih sloboda, demokratsku zonu neobuzdanih inspiracija, raskošnih, mračnih, otkačenih…naprosto, drugačijih mirisa.

“Niche”, “indie” ili “art” parfemi, kako ih obično zovu u svetu, nastali su kao odgovor na klasične parfeme, u trenutku kada su oni počeli da ugađaju ukusu široke publike, sa puno ušećerenih nota i bezbroj varijacija na istu temu. Baš kao što se autorski film suprotstavio sladunjavim i očekivano srećnim završnicama holivudskog filma, tako su i “niche” parfimeri počeli da stvaraju mirise – “bez srećnog kraja”.

U Metropoliten parfimeriji u Beogradu koja jedina kod nas prodaje najpoznatije svetske brendove “niche” parfema svratili smo da vidimo o čemu je tu reč.

Konjak, vodka, džin…

Frapin je čuveni francuski konjak, a u svojoj liniji parfema ima mirise inspirisane ovim pićem: drvenast miris bačve, zeleni list loze, začine ili, kao u parfemu Speakeasy, mrvicu duvanskog dima jer konjak i dobra cigara idu zajedno, zar ne?

Konjak u parfemu Foto: Dario Marić
Konjak u parfemu
Foto: Dario Marić

Britanski je brend, Penhaligon’s, inspiraciju potražio u piću koje “govori” engleski, džinu, pa u svom Juniper sling parfemu ima pravi sveži koktel na bazi džina.

Miris koji govori ruskim jezikom (iako ga je pravio Francuz) je Ambre Russe, brenda Parfums d’Empire. Inspirisan je pirom ruskh oficira u drvenoj dači, u ono, carsko vreme. Miriše na duvan, votku, kožu i šampanjac. Ko voli Dostojevskog i Tolstoja, razumeće.

Dva recepta sa smokvom

Hajde da probamo dva mirisa inspirisana smokvom, iz dva različita brenda.. Premier Figuer iz brenda Artisan Parfumeur  miriše najpre na list smokve, a onda se pratvara u fini, slatki miris smokvinog mleka i zrelog ploda. Gorkasto, zeleno, pa slasno. Ovo je prvi miris smokve ikada napravljen, pre više od 20 godina, a Artisan Parfumeur je jedan od prvih niche brendova u svetu.

Foto: Dragan Jereminov
Foto: Dragan Jereminov

Phylosikos iz brenda Diptyque, inspirisan vrelim letom u grčkom priobalju, miriše na zrelu smokvu koju ste slučajno nagazili na vrelom kamenu. A onda se miris širi drvenastim notama, poput smole koja curi iz drveta na toplom letnjem danu. Diptyque je još jedan proslavljeni francuski brend, sa istorijom dugom pola veka.

Dyptique i Artisan Parfumeur dva slavna francuska “niche” brenda koja su za voje “smokvaste parfeme angažovali istu parfimerku Oliviju Đakobeti, i dobili dva potpuno različita, ali podjednako očaravajuća mirisa.

Ekscentrični molekuli feromonskog dejstva

Escentric Molecule 01, poznat kao “feromonski” miris, sadrži samo jednu, i to sintetičku supstancu, Iso E Super, koji, sam po sebi, nije toliko aroma koliko efekat. Onaj ko nosi “ekscentrični molekul” može primetiti suptilnu baršunastu drvenu aromu koja će nestati, zatim se ponovo pojaviti posle nekog vremena i menjati se sa emotivnim stanjem i hemijom kože. Miris koji više osećaju ljudi oko vas, nego vi sami. Kažu da ovaj miris stvara neobjašnjivu auru i da na svakom miriše drugačije.

Ekscenticni molekul

Mirisni bezobrazluci

Čekaj, a gde su oni seksi parfemi sa početka priče? Tu su. L’Etat Libre d’Orange, brend koji je sebe nazvao “Slobodna zemlja pomorandži” uneo je dosta erotksih konotacija u mirise svojih parfema: Izvini, dragi, ali ja ne gutam, Hotelska kurva, Veličanstvene izlučevine – da prevedemo neka imena. Na stranu erotske fantazije koje imena parfema žele da pobude, mirisi su snažni, cvetni, puderasti, začinjeni, citrusni…među njima je neki koji će vam se dopasti. Osim! Miris nazvan Secretions Magnifiques provocira naš nos i maštu, jer miriše upravo na ono što mu ime kaže – telesne izlučevine: krv, spermu, znoj.

Bezobrazni parfemi Foto: Dragan Jereminov
Bezobrazni parfemi
Foto: Dragan Jereminov

Pa gde to ima?

Ovakve parfeme nećete naći u klasičnim parfimerijama, ni kod nas ni u svetu. I dok u svetu ima mnogo “niche” parfimerija, kod nas je za sada samo jedna, Metropoliten parfimerija u Beogradu, koja će vas povesti na prekrasno, ali i neuobičajeno mirisno putovanje.