Papaja spada u veoma ukusno tropsko voće, ali mnogi ne znaju da je ona i izuzetno lekovita.

U razgovoru sa Marinom Jablanov, farmaceutkinja Snežana Jović, vrsna poznavateljka biljaka i njihovih svojstava, govori nam o njenim lekovitim svojstvima.

Papaja jeste tropska biljka čiji je plod divnog ukusa, ali za lekovita svojstva zaduženo je lišće. Suvi prah lišća papaje je postao senzacionalan po tome što su njime lečili i izlečili opasnu denga groznicu, koja je smrtonosna bolest.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Zaraženima su davali su na četiri sata po dve kašičice soka od lista papaje i imali uspeha u lečenju. Njena antivirusna i antibakterijska efikasnost je izuzetna, i dobro je to da se zna.

Kakve još dobrobiti donosi papaja?

– Kako starimo, u stomaku i pankreasu stvaramo sve manje digestivnih enzima, što dovodi do neefikasnog varenja proteina i preteranog rasta loših bakterija u našem gastrointestinalnom traktu.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

U zaustavljanju ovog procesa, enzimi papaje su od ogromne važnosti. Papaja prah bogat je enzimom papainom i kimopapainom, koji pomažu varenje razlažući proteine iz hrane u amino-kiseline.

Uzimanje papaje nakon jela poboljšava varenje, sprečava nadimanje i hronične smetnje u varenju.

Nakon tretmana antibioticima, prah lista papaje nadoknadi „dobre“ crevne bakterije koje su uništene lekovima.

Pročitajte i ovo: KAMILICA, najstariji lek narodne medicine: Blag i nežan način da zaštitimo svoje zdravlje

Enzim papain uništava i crevne parazite, s obzirom na to da je proteolitski enzim, što znači da vari inertne (nežive) proteine. Naime, pankreas vari proteine prilično dobro sve do dvadeset i pete godinе, a posle toga, procesi u organizmu se usporavaju.

Šta je tome razlog?

– Glavni razlog je što mi jedemo „mrtvu“ hranu koja prisiljava naš pankreas da preterano radi i ne uzimamo dovoljno sirovog voća i povrća, tako da nam je telo, već posle dvadesete godine već puno toksina.

Pročitajte i ovo: JASMIN, anđeoska energija: Balansira emocije i hormone u svim stanjima

Preopterećeni digestivni trakt naših organa, sistema i tkiva „nadmeće“ se sa enzimima.

Metabolička dislokacija, koja nastaje kao posledica borbe sa enzimima, direktni je uzrok kancera, srčanih oboljenja, dijabetesa i mnogih drugih hroničnih bolesti. To stanje usled pomanjkanja enzima, postoji kod većine ljudi u čijoj ishrani nema dovoljno voća i povrća.

Da li se list papaje upotrebljava i za neke druge tegobe?

– Da, list papaje se pokazao odličan kod trombocitopenije, tj. pada trombocita. Jedna od manifestacija pada trombocita mogu biti i modrice koje se pojavljuju i kada nema udarca.

Pročitajte i ovo: Kako estrogen utiče na koncentraciju

Trombociti su krvne pločice čiji je broj od 150-450 hiljada/mml, a ako padne ispod 150 hiljada može doći do ozbiljnih krvarenja i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Pročitajte i ovo: MORINGA: Super hrana, olakšava napore i daje energiju za ceo dan

Pad trombocita izazivaju i neki lekovi, a dešava se, da se prekine terapija dok se ne popravi krvna slika. U tom slučaju treba uzimati zeleno povrće, zbog vitamina K, uneti B12, C-vitamin, D-vitamin, hlorofil, a posebno su korisni prah papaje, amle i moringe.

Da li postoji još neki drugi lek koji podiže broj krvnih pločica?

Pročitajte i ovo: MANGOSTENA, kraljica zdravlja, pomaže protiv artritisa, dijabetesa, infekcija, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti

– Ne postoji lek koji isključivo deluje da se podigne broj trombocita, pa eto uz hranu i vitamine, uzmite i prahove ovih biljaka koji dokazano pomažu.