Pamela Anderson doživljava trenutak preporoda: i kao što se uvek dešava u pričama o iskupljenju, sve je počelo mnogo, mnogo ranije.

Veoma mlada naturalizovana Kanađanka, Playboy zečica, model sa globalnim uticajem, crveni kupaći kostim i trči po plaži u svojoj spasilačkoj odeći u Baywatch-u, seriji koja se emitovala u 150 zemalja. Telo secirano i nemilosrdno posmatrano širom sveta, tema o imidžu ženskog roda koja izaziva žestoke rasprave i komentare u bilo kojoj oblasti.

Vremenski okvir njenog povratka u popularnim vestima (nikad nije prestala da radi, samo je vodila više penzionerski život u Kanadi) može se manje-više naznačiti objavljivanjem serije Pam & Tommy koju je producirao Hulu 2022. godine.

Pamela Anderson, Baywatch

Priča o komplikovanoj i problematičnoj ljubavnoj priči sa bubnjarom, rok zvezdom Tomijem Lijem i o priči da su od 1995. lično umešani u krađu i neovlašćeno širenje jednog od njihovih intimnih video zapisa. Bila je to zora interneta, kada osvetnička pornografija ili širenje intimnog sadržaja bez pristanka nisu bili ni zamišljani, a još manje regulisani kao zločin.

Po izlasku iz serije, Anderson je rekla da se realizacija osećala kao so na ranama. Za zapisnik, serija otkriva rodno pitanje i kako je Pamela Anderson pogođena na mnogo načina drugačije od percipiranih posledica na Tomija Lija. Uz pomoć produkcije njenog sina Brendona Tomasa Lija odlučila je da snimi dokumentarac, objavljen u januaru 2023, Pamela, ljubavna priča (Pamela, a Love Story), kako bi ponovo uspostavila lični narativ o njoj.

Istovremeno je štampana i knjiga Ljubav, Pamela (Love, Pamela), u kojoj je predstavila ogromnu anegdotu njenog postojanja u svetu zabave. Uvek je vodila dnevnike i po sopstvenoj izjavi, pisanje ju je često spasavalo od najmračnijih trenutaka.

Pamela Anderson, Baywatch

Postoje i druge spekulacije o Netfliks-ovoj eksploataciji njenog lika u dokumentarcu tako što se ljudski materijal kojim je priča prožeta svodi na sukob između medijskih giganata. Međutim, ostavljajući neka osnovna pitanja bez odgovora: zašto bi se lična priča sa tako nametljivom javnom dimenzijom posmatrala na jedan način i koja su prava sredstva da je ispričamo ako ne iz sopstvenih reči onih koji su je živeli?

Andersonova je prošla kroz 1990-te i 2000-te ogoljena i danas sebe smatra preživelom koja, po sopstvenim rečima i priznanju, procesuira zlostavljanje, teškoće, bol i teško detinjstvo. I to je ista osoba koja je odlučila da se vrati u igru ponovnim startovanjem sa Brodveja: njena interpretacija Roksi Hart u mjuziklu Čikago, od aprila do juna 2022, bila je rasprodata za osam nedelja igranja, što će ponovo pokrenuti njenu glumačku karijeru.

Ostalo se dogodilo vrlo brzo: u decembru 2022. Jacquemus je oblači u kultni stajling. U februaru 2023. ona hoda pistom za Hugo Boss veoma moćnim korakom i prisustvom na pisti.

Donatela Versace je traži i oblači za svoju nedavnu modnu reviju u Los Anđelesu i već nekoliko dana je jedna od protagonistkinja Tommy Hilfiger kampanje.

Pamela Anderson preuzima kontrolu nad svojim životom kroz svoj imidž, ali sada je to druga priča. Njena.