Ovog meseca u goste nam dolazi „Pozorište mladih“ iz Novog Sada, koje će izvesti komad „Deca Paklene pomorandže“, inspirisan romanom Entonija Bardžisa, „Paklena pomorandža“, u režiji Kokana Mladenovića. Predstava će biti izvedena na Sceni Danilo Bata Stojković, 12. aprila od 19.30 časova.

„Deca Paklene pomorandže” istražuju izvore, razloge i povode nasilja među decom danas. Činjenica da su nam deca sve agresivnija i surovija jedni prema drugima, da na neshvatljivo maštovite načine ponižavaju jedni druge, da se beskrupulozno targetiraju, kako u stvarnom, tako i u virtuelnom svetu, mora postati najvažnija tema za sve nas kako bismo društvenu klimu bar unekoliko promenili u korist svojih potomaka.

Autorka fotografije: Jovana Semiz

Decu paklene pomorandže tumače: Darko Radojević, Miloš Macura, Aleksandar Milković, Aleksa Ilić, Anica Petrović, Danilo Milovanović, Kristina Savkov, Nenad J. Popović, Nikolina Vujević i Stefan Ostojić.

“Pokušali smo sa deset mladih ljudi, koji su zaista bili suština našeg projekta, da progovorimo o posledicama “Paklene pomorandže” i to pola veka nakon što je ovo delo nastalo. Šta se sa tom distopijom dogodilo, kako je moguće da ta vrsta patološkog nasilja postane društveno prihvatljiva i kako je moguće da stasavaju stalno nove, i nove, i nove izgubljene generacije. Tragedija ove predstave i romana, onako kako se on završava, je što ta vrsta radikalnog nasilja postaje na kraju društveno prihvatljiva, čak i poželjna, u ime političkih interesa. I mladi koji igraju u predstavi, i mladi koji će je gledati, nažalost, jesu deca “Paklene pomorandže”. “, objašnjava reditelj Kokan Mladenović.

Autor projekta, pored Mladenovića, je i Nina Plavanjac, koja je ujedno radila i dramatizaciju.

“U trenutku kada stvaramo „Decu Paklene pomorandže“, trulež je odavno ispunila celo bure, budućnost od koje je Baržis strepeo je sadašnjost koju živimo, a patologija nije pretnja za sistem – patologija jeste sistem. Iz ovog surovog sveta potekla su surova deca, koja zapravo nikad nisu ni imala priliku da budu deca. Odlučili su da u svoje ruke uzmu svoju budućnost, koja im je još na rođenju oduzeta. Naučeni su da je humanost slabost zbog koje se ostaje bez glave, i neće napraviti tu grešku da je sebi dopuste. A za svoju brutalnost nagrađuje ih sam sistem u čijem je interesu štancovanje malih gladnih zveri koje preživljavaju, a ne žive. E to je pravi horor-šou.”, ističe Plavanjac.

Ulaznice za gostovanje “Pozorišta mladih” dostupne su na biletarnici Zvezdara teatra, svakog radnog dana 12-18h, odnosno vikendima dva sata pre početka planirane predstave, ili putem sistema za onlajn kupovinu, dostupnog preko sajta pozorišta.