Poreklo, trajanje meča, potrošene kalorije, rođeni talenti i oporavak: 10 zanimljivosti koje treba znati o Padelu.

U Španiji, padel je sport koji se najviše praktikuje posle fudbala. Doživeo je veoma brzu evoluciju, toliko da se tereni za igru pojavljuju praktično svuda, a ogromnu viralnost na društvenim mrežama generiše veliki broj poznatih ljudi koji ga igraju.

Disciplina koja je posebno u modi i koja je u poslednje vreme doživela eksponencijalni rast navijača i vežbača, padel je sport koji je nastao greškom jednog Meksikanca 70-ih godina: želeo je teniski teren kod kuće uprkos tome što nije imao dovoljno mesta.

Ostalo je priča o disciplini čije igre uglavnom traju od 60 do 90 minuta na osnovu intenziteta, što očigledno diktira i sagorele kalorije i šta je potrebno da se one nadoknade.

Padel je takođe sport sa hiljadu kurioziteta, jedan iznad svega je značaj levorukih ljudi.

S obzirom na veliki broj dešnjaka, oni koji koriste levu ruku su nepredvidljiviji.

Takođe, s obzirom na brzinu ovog sporta i manju veličinu terena u odnosu na tenis, levoruka osoba može imati veći uticaj.

Image by HelloDavidPradoPerucha on Freepik
Foto by HelloDavidPradoPerucha on Freepik.com

Kako je nastao fenomen padela

Padel je rođen greškom Meksikanca koji je 70-ih želeo teren za tenis kod kuće iako nije imao prostora. U praksi je to kao da se pretvarate da igrate stoni tenis na noćnom ormariću.

Koliko dugo traje utakmica

Utakmica može trajati od 60 do 90 minuta, u zavisnosti od toga koliko je utakmica blizu. Razmene takođe imaju veoma promenljivo trajanje.

Najduža tačka ikada zabeležena na profesionalnoj stazi (VPT) u Meksiko Sitiju na Open 2021. je 6 ’48”.

Image by HelloDavidPradoPerucha on Freepik
Foto by HelloDavidPradoPerucha on Freepik.com

Gde se najviše igra

Španija je evropska zemlja sa najvećom rasprostranjenošću ove igre i ujedno i najdugovečnija. Zamislite samo da je padel sport koji se najviše praktikuje, odmah iza fudbala. Ovo objašnjava zašto su tako jaki.

Na velikim španskim imanjima verovatnije je da ćete naći teren za padel u bašti nego bazen. Kada idete u njihovu kuću uvek je bolje poneti reket nego kostim.

A u Italiji?

Italijanski nivo raste, jer je u svim sportovima koji se jačaju potrebno vreme. Nijedan Italijan nikada nije uspeo da osvoji turnir na profesionalnom nivou.

Image by HelloDavidPradoPerucha on Freepik
Foto by HelloDavidPradoPerucha on Freepik.com

Važnost levorukih ljudi

Budući da je igra napravljena od šuteva sa sličnom dinamikom jedni od drugih i statistički navikli da igraju sa dešnjacima, levoruki igrači su traženiji zbog nepredvidivosti kojom mogu da impresioniraju tokom razmene.

Koliko kalorija može da se sagori igrajući padel?

Izračunavanje potrošnje kalorija u igri je veoma teško jer je promenljiva dinamika koju diktira nekoliko faktora. Očigledno, što su razmene statične, to se manje povećavaju rashodi, kao i kod svih „timskih igara“, varijabli su mnoge. Zavisi od nivoa igrača i intenziteta igre. Što čovek postaje jači, to postaje „ergonomskiji“ i uči da manje troši kalorija.

Padel je dobar za tebe

Kao i sve što je kretanje, uvek se preporučuje održavanje optimalnog stanja forme i zdravlja. Padel je dobar za vas i ako je povezan sa uravnoteženom ishranom i zdravim načinom života, treba ga smatrati kao i sve druge sportove. To je neophodno i treba ga praktikovati često, a ne povremeno.

Šta jesti pre utakmice

Važno je pratiti uravnoteženu ishranu bez zanemarivanja bilo koje hranljive materije u korist drugih. Što se tiče količina, one moraju biti adekvatne utrošku kalorija koje svako od nas ima u danu. Ukratko, što više igrate, više morate da jedete.

Ponovo se integrišite posle utakmice

Neophodno je nadoknaditi tečnost i mineralne soli nakon fizičke aktivnosti, imajući na umu svoj plan ishrane.

Nije obaveza da se integrišete posle meča ako je dobro kontekstualizovano u okviru dana i obroka. Međutim, mora se voditi računa da se sve izbalansira.

Ako niste u mogućnosti da postignete udeo hranljivih materija kroz ishranu, pre svega je od suštinskog značaja da razumete koji hranljivi sastojak da dodate.

Da li je to kompletan sport?

Budući da je u pitanju kretanje, nema granica, ali ne kao sport koji dugoročno dovodi do simetričnog napora, potrebno je nadoknaditi neravnotežu adekvatnom atletskom pripremom ili mogu nastati dugoročni problemi – kao i kod svih asimetričnih sportova.