Tokom svađe, naše reči često nadvladaju naše misli. A po mišljenju stručnjaka, posebno postoji rečenica koju ne treba da izgovarate ako ne želite da se pretvori u tragediju… Objašnjenje sledi.

Često se dešava da kada smo ljuti kažemo stvari koje ne mislimo i zbog kojih se (uvek) posle kajemo. Ako nam je u to vreme cilj da dodirnemo osobu ispred sebe, sledećeg dana može ponovo da se pojavi osećaj krivice. I eto, ako imamo sreće da nam se oprosti…

Svakako, ljutnja je emocija koju svi osećamo, ali moramo naučiti da je upravljamo. Važno je da pazite kako to izražavate jer umesto da popravite situaciju, to može da je pogorša. A ovo nije najbolje rešenje! Prema Stefani Ziev, stručnjakinji za komunikacije i treneru, postoji vrlo specifična rečenica koju nikada ne treba izgovoriti kada ste ljuti. Bar ste upozoreni (a upozoren, spasen!)…

Woman photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Ovo je rečenica koju apsolutno ne smete da izgovorite kada ste ljuti

„Ti činiš da se osećam…“ je fraza koja se ne sme izgovarati tokom svađe.

Na primer, izbegavajte da kažete svom šefu „činite da se osećam mizerno i nekompetentno“ ili svom partneru „činiš da se osećam beskorisno i nezanimljivo“.

Ali zašto?

„Ova rečenica je potpuno subjektivna. Svako od nas ima emocionalni prtljag sastavljen od sopstvene istorije i ličnog iskustva, kao i naših rana“, objašnjava specijalista. Činjenica da je ova rečenica subjektivna može dovesti do dublje svađe. „Cilj je da to nikada ne shvatite lično jer to može eskalirati situaciju na načine koje niste očekivali,’’ dodaje ona.

Da biste to izbegli, najbolje je da činjenično objasnite šta vam je smetalo i ponašanje koje je izazvalo vaš bes.

Reći „Kada zanemariš savet koji predlažem tokom sastanaka, to me boli i osećam se omalovaženo“ mnogo je bolje nego „Ljutiš me kada ignorišeš moje savete tokom sastanaka“.

Konačno, morate uspeti da uzmete u obzir osećanja drugog i da znate kako da napravite korak unazad, čak i pod uticajem jakih emocija. Prema rečima stručnjaka, najbolje je pobeći iz sukoba dok se ne priberete.

Ona takođe savetuje da svoja osećanja stavite na papir. „To može biti obična škrabotina ili psovka. Cilj je da izrazite šta god osećate (da ne zadržavate u sebi)“, zaključuje Stefani Ziev. Papir trpi sve!