Između visokog sadržaja soli i prisustva štetnih jedinjenja, ova namirnica koju svi volimo mogla bi da ubrza proces starenja kože.

Postala je skoro neophodna začin u svim kuhinjama. Više ga ne koristimo samo da umačemo suši u njega, već i da začinimo jela, mariniramo meso i ribu ili dodamo ukus našim vinegretima, soja sos se koristi neselektivno.

Pa ipak, malo ko sumnja u to, ali je daleko od toga da jeste jedna od najzdravijih namirnica.

Pročitajte i ovo: Deset najboljih CC krema i u čemu se razlikuju od BB krema

U svakom slučaju, to je ono što Vogue predlaže, koji naglašava posebno štetne efekte soja sosa na bore i proizvodnju kolagena. Sasvim je jednostavno, magazin ga direktno svrstava među najgore namirnice koje doprinose ubrzanju starenja kože. Ali zašto?

Image by valuavitaly on Freepik

Soja sos, akcelerator starenja kože?

Uglavnom zbog visokog sadržaja soli koji se nalazi u soja sosu. Soja sos ima prosečan sadržaj natrijuma od 5.493 mg na 100 g. Zbog toga se mora koristiti i konzumirati umereno kao pojačivač ukusa.

Pročitajte i ovo: Ženski parfemi sa ukusom mora – mirisi sa akvamarinskim notama

Veoma loše za vaše zdravlje, so je u stvari vektor dehidracije, kako Vogue objašnjava. Direktno odvodi vodu iz ćelija, što će na kraju isušiti kožu i time izazvati preranu pojavu bora.

I to nije sve. Soja sos takođe sadrži jedinjenja koja se nazivaju glikotoksini ili AGEs (Advanced Glication End Products).

Pročitajte i ovo: Zdrava i negovana kosa je simbol dobrog zdravlja i lepote

Ova jedinjenja nastaju kada dođe do hemijske reakcije između šećera i proteina u hrani tokom procesa kuvanja ili fermentacije. Poznato je da AGE doprinose prevremenom starenju kože tako što oštećuju kolagen i elastin, dva proteina odgovorna za čvrstinu i elastičnost kože.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

Kolagen je esencijalni strukturni protein koji se nalazi u koži, koji joj daje čvrst, mladalački izgled. Međutim, EFA prisutne u soja sosu mogu poremetiti proces proizvodnje kolagena u koži, što dovodi do smanjenja njegove količine i kvaliteta. To može dovesti do toga da koža bude opuštenija, manje elastična i sklonija finim linijama i borama.

Čime zameniti soja sos?

Iako se soja sos može konzumirati u umerenim količinama kao deo uravnotežene ishrane, važno je ograničiti njegovu potrošnju kako biste sprečili štetne efekte na kožu, na primer odabirom alternativa kao što je tamari sos (različiti soja sos bez pšenice), kokos amino sos ili sosovi na bazi povrća.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

A kad smo kod visokog sadržaja soli u hrani…razmislite dvaput kad se sledeći put uhvatite za pršut ili bilo šta drugo od suhomesnatih proizvoda.