Prvog ponedeljka u maju očekuje nas najvećna modna noć u Njujorku – Met gala koja ove godine odaje omaž čivenom modnom kreatoru, Karlu Lagerfeldu.

Slavne ličnosti će prošetati crvenim tepihom i stepenicama Metropoliten muzeja umetnosti u organizaciji Vog magazina u ponedeljak 1. maja. Ovogodišnja tema Met gale, godišnje akcije prikupljanja seredstava za Institut za kostim Metropolitena, je „Karl Lagerfeld: Linija lepote“ i podsetiće na delo pokojnog kreativnog direktora modne kuće „Šanel“.

Šta se dešava na Met gali, apsolutna je tajna jer su društvene mreže zabranjene za ovu priliku, ali ljubitelji mode će i dalje moći da vide svoje omiljene zvezde kako poziraju na crvenom tepihu.

Image by v.ivash on Freepik
Image by v.ivash on Freepik

Prenos događaja uživo, koji vodi glavna urednica Voga, Ana Vintur, biće emitovan na zvaničnoj veb-stranici magazina. Pored toga, defile crvenim tepihom će biti uživo prenošen i na zvaničnim stranicama Voga na Jutjubu, Instagramu, Fejsbuku i Tviteru.

Zajedno sa Anom Vintur, biće ostala četiri kopredsedavajuća člana Met gale – Dua Lipa, Mekejla Koel, Penelope Kruz i Rodžer Federer.

Kada je Vog u januaru objavio pravila oblačenja „U čast Karla“, naznačeno je da postoje tri „čudesna načina“ na koje gosti mogu „odati počast jednom od modnih velikana“.

„Prvi, najautentičniji pristup bio bi da nosite neki od starih modela jedne od modnih kuća koju je Lagerfeld vodio“, navodi časopis. Druga opcija je da odaju počast preminulom dizajneru „modernim“ izgledom iz kolekcije „Šanela“ ili „Fendija“, „dve modne kuće u kojima je Lagerfeld ostavio neizbrisiv trag“.

Za konačnu interpretaciju, gosti bi mogli da se obuku “à la Lagerfeld“, odnosno da otkriju svoju „sopstvenu Šupet“. Šupet Lagerfeld, bela mačka, bila je voljeni kućni ljubimac pokojnog dizajnera, a često i njegova muza, mada je on sam bio poznat po tome što je uvek nosio crno odelo i tamne naočare za sunce.

Uskoro ćemo imati prilike da vidimo kako su slavne ličnosti odgovorile na ovaj izazov Voga.