Na 49. Bitefu, od 17. do 24. septembra, biće prikazano deset predstava iz Srbije, regiona, Nemačke, Francuske i Rusije.
”Biće to prvi Bitef bez selektora Jovana Ćirilova, ali će on svakako biti prisutan i kroz ime ovogodišnjeg izdanja – Uspomeni Jovana Ćirilova”, rekla je selektorka Anja Suša.

Bitef koji je pred nama je u celosti posvećen uspomeni na Jovana Ćirilova, koja je, neizbežno, i uspomena na sam Bitef – onakav kakav je oduvek bio i kakav, uprkos dnevno-političkom šićarenju, mora da o(p)stane.

”Ovo će biti prvi Bitef bez Jovana, iako se već na prošlom, zbog poodmakle bolesti, nijednom nije pojavio. A ja sam se stalno nadala da hoće – svi smo se nadali, iako smo, zapravo, znali da je to malo moguće,” kaže Anja Suša, selektorka Festivala. ”Poštovana publiko Bitefa, neću vam ovde reći ništa o predstavama koje su u selekciji – one su tu zato što su, svaka na svoj način, uzbudljive, neposlušne, inspirativne, jeretične, inovativne i hrabre. Kao i Bitef.”

Uz Gran pri Mira Trailović, od ove godine, Specijalna nagrada Bitefa zvaće se Specijalna nagrada Jovan Ćirilov.

”Ovogodišnji BITEF trajaće samo nedelju dana, ali sa gustom mapom događanja. Broj predstava je uslovljen budžetom koji nam je bio na raspolaganju. Ipak, potrudili smo se da nas finansijske neprilike ne ugroze i da festival koncipiramo sa istim visokim zahtevima na koje su nas navikli Mira Trailović i Ćirilov”, izjavila je Suša.

Bitef neguje, kako je objasnila, tri repertoarske linije – internacionalni teatar koji je svojevrsna informacija lokalnoj kulturnoj zajednici i publici, zatim regionalna praksa iz takozvanog postjugoslovenskog prostora, a treća linija je uvedena prošle godine – “Nove pozorišne tendencije”, na kojima je ovoga puta tematsko opredeljnje politički teatar.

Na otvaranju, u Narodnom pozorištu, biće izvedena predstava iz Berlina “Murmel, Murmel”, po Diteru Rotu u režizji Herberta Friča, a na zatvaranju, u Pozorištu na Terazijama predstava Moskovskog teatra, “Mrtve duše”, po Gogolju, u režiji Kirila Serebrenikova.

Vizuelni identitet 49. Bitefa izabran je na anonimnom regionalnom konkursu “Nju momenta”. Odabran je rad Ivana Savića na osnovu fotografije Vesne Pavlović – portret Ćirilova sa očima od plavih Bitefovih zvezda.

Zvanični program Festivala možete pogledati ovde.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.