Nikada nije prerano da sprečimo posledice praznika na kraju godine na nas, pa hajde da započnemo malu detoksikaciju sa ovim čudesnim sokom.

Čini se da je proslava kraja godine daleko, ali neki već predviđaju na osnovu obroka iz prethodnih godina šta bi moglo da im se desi. Između slatkih i slanih poslastica, alkohola i astronomskih količina hrane, u periodu od dve nedelje (jer da, morate da dovršite ostatke), naš stomak će biti zlostavljan.

Iz tog razloga, neophodna je detoksikacija pre i posle praznika da biste pripremili stomak pre i detoksikovali ga posle prejedanja. Iz tog razloga, sok od breze je idealna esencija koja će vas pratiti tokom ovog slavskog i prazničnog perioda.

Image by Freepik

Sok od breze, eliksir sa brojnim blagodetima

Izvađen iz infuzije lista breze, ovo drvo poznato po beloj kori, sok od breze postaje sve popularniji. Bogat mnogim hranljivim materijama, sok od breze posebno pomaže u detoksikaciji organizma, gustim mastima i dekongestivanju jetre, objašnjava Džeremi Kjubler, stručnjak koji bere brezov sok za 20-minutne novine.

Osim što poboljšava funkciju bubrega i jetre, ima diuretička svojstva i stimuliše proizvodnju urina. Drenažni efekat ovog prirodnog soka pomaže u uklanjanju organskog otpada i toksina nagomilanih u telu. Zbog toga je odličan napitak za konzumiranje kako bi se sprečili različiti ekscesi koji se mogu pojaviti na kraju godine.

Sok od breze je takođe bogat:

# Vitamin C

# Antioksidansi

# Minerali (kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i cink)

Stoga predstavlja odličan izvor hidratacije, koji ponekad možemo zanemariti tokom praznika usmeravajući pažnju na svečana pića…

Image by Anastasia Kazakova on Freepik

Sok od breze, kako ga pripremiti i konzumirati za optimalan efekat?

Ako želite sami da napravite sok od breze, ništa ne može biti jednostavnije:

# Dovedite vodu do ključanja

# Stavite nekoliko listova breze

# Ostavite listove da se infuziraju između 5 i 10 minuta

# Ostavite da odstoji najmanje 3 minuta pre filtriranja.

Ako želite da ga pijete hladnog, ostavite da se ohladi na hladnom mestu.

Idealno je da popijete čašu soka ujutru na prazan stomak za tronedeljni tretman. Ovo je vreme potrebno da telo apsorbuje svoje prednosti. Takođe možete napraviti ekspresnu petodnevnu kuru uzimanjem čaše soka dnevno.

Za one koji više vole gotove preparate, takve sok od breze možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane i apotekama. Razblažite 3 supene kašike u velikoj čaši vode i pijte u redovnim intervalima tokom dana.

Važno je da napomenemo da je sok od breze odličan za eliminaciju celulita.