U kozmetici su prednosti povrća takođe veoma vredne i naučno dokazane. Evo namirnice koja vam omogućava da održite mladalački izgled.

Kopajući duboko po špajzu i frižideru koji čine naše kuhinje, možemo naići na neke grumenčiće. Zaista, da bismo vodili računa o svojoj unutrašnjosti, našoj koži ili čak kosi, možemo reći da su naši sedlari naši najbolji saveznici.

Pročitajte i ovo: Botoks briše bore sa lica

Najnovije otkriće direktno iz kuhinje nije ništa drugo do pečurka integrisana u našu negu koja čini čuda protiv efekata vremena.

Image by Freepik

Reishi: gljiva protiv starenja koju treba testirati i usvojiti bez daljeg odlaganja

Posle tremele fuciformis, još jedne gljive koja privlači pažnju u kozmetici jer ima prirodnu hijaluronsku kiselinu, dolazi reiši. Ovo je ponovo pečurka azijskog porekla. U Kini ima vrlo otkrivajući nadimak „gljiva besmrtnosti“, a u Japanu je dobila nadimak „pečurka od 10.000 godina“.

Pročitajte i ovo: Put do savršeno lepe kože lica

Zahvaljujući njenim imenima, odmah shvatamo da ako je popularna, to je zbog njenih vrlina protiv starenja.

Kat Burki, specijalista kozmetike, objasnila je razloge koji utiču na upotrebu ovog aktivnog sastojka u kozmetici.

Pročitajte i ovo: Deset najboljih ženskih puderastih parfema

„U Kat Burki proizvodima često dodajemo reiši pečurku zbog njenih prednosti protiv starenja, kao što je obnavljanje kolagena, ali i zato što omogućava bolju apsorpciju mnogih super hranljivih materija kao što su vitamin C, aminokiseline iz svile i matične ćelije biljaka“, objasnila je ona.

Image by halayalex on Freepik

Kako reishi deluje na kožu kao sredstvo protiv bora?

Zaista, sa vremenom, starenjem i suncem, ceramidi prisutni u telu se smanjuju. Kao rezultat toga, funkcija ceramida da zadrži vlagu unutar zaštitnog sloja kože više ne funkcioniše i fine linije i bore se postepeno pojavljuju. Pečurka ima snažno dejstvo protiv starenja zahvaljujući svojim adaptogenim svojstvima koja pomažu telu da se sintetiše ceramid.

Pročitajte i ovo: Izbor od 27 najboljih novih letnjih parfema

Osnivač brenda Kat Burki otkrio je za ELLE mnoge druge prednosti Reishi.

„Reishi pečurke imaju bogatu istoriju medicinske upotrebe i bile su jedan od najtraženijih sastojaka u staroj kineskoj alternativnoj medicini. Uglavnom se sastoje od beta-glukana, aktivnih sastojaka za koje se zna da smanjuju upalu, glavnog uzroka mnogih kožnih problema kao što su akne, i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i zagađivača životne sredine“, precizira specijalista za kožu.

Pročitajte i ovo: Čudesna snaga mirisa u službi boljeg pamćenja

Zaista, osim što se efikasno bori protiv starenja, pomaže u jačanju imuniteta i takođe ima lekovita svojstva. Reishi je takođe odličan aktivni sastojak za borbu protiv hiperpigmentacije i pigmentnih mrlja. Nije ni čudo što se smatra vrhunskim eliksirom lepote tog trenutka.

Ova gljiva se takođe lako konzumira u obliku kapsula, ali se često nalazi u sastavima mnogih krema.