Proces razgovora za posao nije ni najjednostavniji ni najprijatniji. Ipak, svi to moramo jednog dana da prođemo i čini se da postoji mali trik da uspemo i dobijemo novi posao.

U zahtevnom svetu intervjua za posao, ravnoteža između samopouzdanja i skromnosti ponekad može izgledati delikatna kao i sofisticirana lepota.

Pročitajte i ovo: Kojih se žena muškarci plaše? I zašto? 

Kako da se predstavite upečatljivo bez rizika od arogancije? Kako možete da se hvalite svojim veštinama, a da ne izgledate pretenciozno? Zagonetka i dalje postoji za mnoge.

Pročitajte i ovo: Kako da zaustavite napad panike – tehnike koje mogu da vam pomognu kada vas uhvati panični napad

Međutim, pojavljuje se intrigantan pristup, koji su istakli istraživači sa Imperijal koledža u Londonu, Univerziteta Virdžinije i Stanforda, a prenosi magazin Psychology: hvalisanje humorom.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Humorbagging: suptilna fuzija humora i poboljšanja

„Humorbagging“ pametno spaja humor i samopromociju. Ova inovativna tehnika uključuje suptilno ubrizgavanje humora u nečije samopromotivne govore, sa ciljem da prikaže toplu i kompetentnu sliku. Objavljena u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin, serija studija koje su sproveli ovi istraživači otkriva efikasnost ovog jedinstvenog pristupa.

Pročitajte i ovo: Kako da prepoznate panični napad – simptomi napada panike

U prvoj studiji, razvijene su dve biografije koje su skoro identične u smislu kvalifikacija, od kojih je jedna imala dozu humora u odeljku o ciljevima u karijeri, a druga se opredelila za klasičniji pristup samopromociji.

Pročitajte i ovo: Želite život iz bajke? Evo zašto ne uspevate da ga ostvarite!

Rezultat? Šaljivi životopis izazvao je tri puta više interesovanja, mereno posetom veb-sajtu i kontaktima regrutera, nego njegov ozbiljan kolega.

Business photo created by pressfoto - www.freepik.com
Foto by pressfoto, Freepik.com

Moć profesionalnog osmeha

Hvalisanje nije ograničeno na teoriju, ono se takođe manifestuje u direktnoj interakciji. Tokom simuliranog intervjua za posao, učesnici su doživljavali kandidata koji koristi humor kao toplijeg i kompetentnijeg.

Pročitajte i ovo: Šta je za tebe samopouzdanje? Lik u šmekerskom odelu ili rudar?

Ova mešavina atributa je prirodno dovela do viših namera za zapošljavanje.

Prema Jieun Pai-u, autoru studije, „ovaj pristup omogućava pojedincima da pokažu svoje veštine na način koji se smatra prijateljskim i manje zastrašujućim.’’

Pročitajte i ovo: Ti si ćero tatin sin ili pravda za ćerke

Uključujući dozu humora u raspravu o svojim dostignućima, osoba postaje privlačnija i pristupačnija bez ugrožavanja percepcije nečije kompetencije.

Business laptop photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com
foto by Drazen Zigic – www.freepik.com

Znajte kako da prilagodite svoj humor kontekstu i publici

Međutim, istraživači ističu jedno upozorenje. Pošto je humor subjektivan, njegovo uvažavanje može varirati u zavisnosti od kulturnih, društvenih i individualnih faktora.

Pročitajte i ovo: Razvod – da li je to ono što zaista želim?

Neophodno je osigurati da korišćeni humor odgovara situaciji i publici. Ukratko, ovladavanje veštinom hvalisanja humorom moglo bi biti ključ za osvetljavanje vašeg sledećeg intervjua za posao u zadivljujućem i jedinstvenom svetlu.