Prema rečima dermatologa, trebalo bi da izbegavate nanošenje retinola na ovo područje lica kako biste izbegli izazivanje herpesa.

On je zvezda tretmana lepote! Kada govorimo o nezi kože, sada je nemoguće ne pomenuti retinol. Međutim, pazite da ga ne nanesete na određeno područje lica.

Pročitajte i ovo: Deset najboljih CC krema i u čemu se razlikuju od BB krema

U mnogim tretmanima namenjenim suzbijanju efekata starenja, retinol ima posebno mesto, jer je jedna od komponenti koje se najčešće nalaze u ovim formulama. Ovaj aktivni sastojak stoga više ne treba predstavljati jer se dokazao smanjenjem bora i finih linija, učvršćivanjem, pilingom i smanjenjem pora mnogih obožavatelja.

Pročitajte i ovo: Ženski parfemi sa ukusom mora – mirisi sa akvamarinskim notama

Iako ga njegova hrabrost čini vrednim, on nije besprekoran prema poznatom dermatologu Shereene Idriss. Na svom TikTok nalogu, profesionalac ukazuje na područje lica na kome ga treba izbegavati.

Šta je retinol?

Retinol je oblik retinoida (derivati vitamina A) koji je postigao ogroman uspeh u sastavu određenih kozmetičkih tretmana. Koristi se kao sastojak protiv starenja i/ili kao sastojak za piling. Ovaj aktivni sastojak vam omogućava da postignete vidljive rezultate na koži zahvaljujući svojoj specifičnosti slanja poruka većini ćelija kože.

Pročitajte i ovo: Tajne mladalačkog izgleda poznatih glumica

Kao bonus, retinol ima svoje prednosti protiv starenja iz svoje sposobnosti da podstakne proizvodnju kolagena uz poboljšanje obnavljanja ćelija. Takođe daje epidermisu čvrstinu, gustinu, glatkiju teksturu kao i znatno manje vidljive fine linije i bore. Što se tiče njegove funkcije pilinga, pomaže u borbi protiv smeđih mrlja, ali i drugih nesavršenosti povezanih sa pigmentacijom. Na kraju krajeva, on je besprekoran ili skoro besprekoran, jer postoji jedna oblast lica sa kojom se ne poklapa.

Image by Freepik

Ovo područje lica nije baš ljubitelj retinola

Da bi se izbegle katastrofe, retinol se pažljivo uvodi u rutinu. U stvari, mora se dodavati postepeno kako bi se izbegla iritacija. Takođe iz tog razloga Shereene Idriss savetuje da se ovaj aktivni sastojak ne nanosi na „konturu usana, jer je koža oko njih veoma osetljiva“.

Pročitajte i ovo: Maska protiv opadanja i za negu svih tipova kose

Prema njenim objašnjenjima, „nije nemoguće da vaša koža ne toleriše retinol”. Ponovljena primena na ovom području može imati nesrećne posledice u rasponu od „pojave perutajućeg crvenila, iritacije ili još gore, izbijanja herpesa“.

Image by halayalex on Freepik

Retinol oko usana: možemo li još pokušati?

Američki dermatolog precizira da je to opšte pravilo koje ona prenosi na sve svoje pacijente, ali da se „ne odnosi na sve“. Neka koža je osetljivija od druge, pa ona objašnjava da je „važno da slušate svoju kožu“.

Pročitajte i ovo: Celulit – kada vas prošlost drži u nekretanju

Ona takođe precizira da ako koža “toleriše upotrebu retinola oko usana, nastavite da ga koristite”. Međutim, „ako to ne možete da tolerišete, nemojte to pritiskati“, jer „upala će dovesti do preranog starenja vaše kože“, objašnjava ona.

Pročitajte i ovo: Rešite se celulita brzo i efikasno

Shereene Idriss preporučuje: „ako i dalje želite da stavite retinol na lice, možete koristiti retinol namenjen osetljivim delovima lica kao što su konture očiju i usta“, samo kupite „proizvod sa nižom koncentracijom retinola kako ne bi iritirao vašu kožu.”