Ispijanje kafe prerano ujutru može biti kontraproduktivno: ovo je najbolje vreme za uživanje u šoljici kafe.

Početi dan šoljicom kafe je nesumnjivo jedno od najlepših životnih zadovoljstava.

Uživanje u kafi ujutru čim se probudite, bilo kod kuće tokom doručka ili odmah po ulasku u kancelariju, jedna je od omiljenih tradicija ljudi širom sveta.

Ali to nije samo stvar rutine, kofein nam pomaže da započnemo dan sa toliko potrebnim povećanjem energije i pruža čitav niz drugih prednosti; na primer, poboljšava metabolizam i olakšava sagorevanje masti čak i u mirovanju.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Ali da li ste znali da postoji savršeno vreme za ispijanje kafe?

Verovali ili ne, zaista postoji određeno vreme kada treba da pijete kafu svako jutro kako ovo zadovoljstvo ne bi bilo kontraproduktivno i kako bi njegove koristi bile efikasnije.

Food photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto by svetlanasokolova, Freepik.com

Postoji niz dobrih navika koje možemo (i treba) da ugradimo u svoju jutarnju rutinu. Jedna od njih je učenje kada je najbolje vreme za ispijanje kafe.

Na primer, ako ste jedan od onih koji apsolutno žude za kofeinom čim izađu iz kreveta, možda ćete morati da preispitate svoje navike.

Pročitajte i ovo: Šta je, zapravo, kafa bez kofeina?

U stvari, ispijanje kafe odmah nakon buđenja može doneti više štete nego koristi. To je zbog hormona stresa koji se zove kortizol.

Prema istraživanju, kortizol nam pomaže da budemo budni i fokusirani i reguliše metabolizam, odgovor imunog sistema, pa čak i krvni pritisak.

Svakog jutra nivo kortizola prirodno raste i dostiže vrhunac oko 30 minuta nakon buđenja.

Međutim, kofein u našoj kafi može povećati nivo kortizola. I previsoki nivoi kortizola tokom dužeg perioda mogu ugroziti imuni sistem.

Pročitajte i ovo: Kafa sa dodacima ugrožava vitak struk

Prema studiji, stoga, najbolje doba dana za ispijanje kafe je verovatno sredinom do kasnog jutra, kada su nivoi kortizola opali.

Na primer, ako se probudite u 7, možete pokušati da popijete kafu između 10:00 i podneva. Radeći ovo, bićete puni energije bez neželjenih efekata.

Uopšteno govoreći, pokazalo se da je jutro uglavnom najbolje vreme za šoljicu kafe.

Međutim, stručnjaci predlažu da popijete kafu 30 minuta i pre nego što završite važan zadatak, kao što je polaganje ispita, prezentacija ili održavanje sastanka.

Pročitajte i ovo: Sedam stvari koje ne treba da jedete za doručak ako želite da smršate (iako su lagane)

Ali svi su različiti, tako da bi trebalo da odredite šta najbolje odgovara vama i vašoj produktivnosti. Međutim, ako ste voljni da promenite svoju jutarnju rutinu, možda ćete otkriti da će vam odlaganje uzimanja kafe na nekoliko sati dati više energije.