Melisa Majer, nutricionistkinja koja u Sindneju ima akreditovanu ordinaciju za savetovanje o ishrani i dijetama, analizirala je dijetu pomoću koje je pevačica Adel, kako tvrdi, smršala 45 kilograma.

Slavna Adel je navela da je dijetu ozbiljno shvatila i da se strogo držala svih pravila. Nutricionistkinja Majer ima savete ali i upozorenja za one koji žele da drže dijetu poznatu kao „sirtfud dijeta“.

Adel se bila pohvalila rezultatima dijete i objavila fotografiju na nalogu Instagramu, koja je njene obožavaoce „ostavila u čudu“. Navela je i da su, za dobijeni rezultat, uz dijetu, zaslužni pilates i treninzi tri puta nedeljno.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

„Sirtfud dijeta“ omogućava da se mršavi dok vas ne uskraćuje za ukusne zalogaje kao što su crno vino i crna čokolada, prenosi portal bodyandsoul.com.au.

Dijeta uključuje uglavnom voće i povrće bogate jedinjenjem sirtuins, koje, kako piše portal, „pokreće gene koji ubrzavaju sagorevanje masti” i sastoji se iz dve faze koje se ponavljaju.

Prva faza uključuje tri dana unosa 1.000 kalorija, a zatim četiri dana na 1.500 kalorija uz puno sokova od ceđenog zelenog voća i povrća.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Druga faza traje četrnaest dana i uključuje tri glavna obroka uz, takođe, puno zelenih sokova.

Portal bodyandsoul.com.au, prenosi i preporučeni plan ishrane:

„Za doručak se mogu konzumirati: omlet koji sadrži kelj, jogurt sa muslijem i borovnicama i voćni smuti od ovsenih pahuljica i sojinog mleka.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o vitaminu Q, savezniku u borbi protiv bora i umora

Za ručak i večeru, na meniju su salata od tunjevine uz dodatak paradajza, krastavca i maslinovog ulja, tofu sir, grilovana riba, integralni hleb, salata od kelja sa crvenim lukom i pasuljem, integralni pirinač začinjen karijem.

Od međuobroka, pića i grickalica dozvoljeni su: kafa, sveže voće (naročito jagode, jabuke i narandže), humus, celer, orasi, crna čokolada.

Začarani krug izgladnjivanja i prejedanja

Melisa Majer, analizirajući „Adelinu dijetu“, navodi da „Sve u svemu, dijeta ne izgleda previše rigorozna na prvi pogled“, ali ipak ima sugestije.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

„Za početak, ekstremno ograničenje unosa kalorija na početku prve faze sa idejom da se tako detoksikuje organizam je nepotrebno. Detoksikaciju vrše vaši organi, koji su, ako nema drastičnih problema sa ishranom i zdravljem, namenjeni toj funkciji”, rekla je Melisa.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

„Osim toga, život sa samo 1.000 kalorija dnevno je zaista težak posao. Neprekidno izgladnjivanje je više nego neprijatno iskustvo, a da ne pominjem uticaj koji bi moglo imati na vaš društveni život. Verovatno nećete moći da ispunite svoje dnevne potrebe za hranljivim sastojcima tokom ove faze, zbog nedostatka hrane. Naravno, koristi od povremenog posta postoje, ali to ne važi za sve”, navodi nutricionistkinja.

Pročitajte i ovo: Anoreksija – glad za životom

Borovnica je među preporučenim namirnicama, ali to ne znači da ima “čarobna” svojstva.

„Sama činjenica da je to dijeta jeste još jedan razlog zbog kojeg ne bih preproučila ovakvu ishranu. Stroga pravila dijete mogu da iscrpe, postaje sve teže i teže da ih se pridržavamo, pa se tako neretko dešava da ljudi odustaju, predaju se, potom zbog toga imaju osećaj krivice, pa se prejedu. Onda ponovo počnu dijetu i taj ciklus nastavljaju istim putem, kojim se zapravo – nikuda ne stiže”, objasnila je Majerova.

Pročitajte i ovo: Psihološki uzroci poremećaja ishrane – anoreksija i bulimija

„Takođe mi smeta što dijeta poput ove, predstavlja određene namirnice čarobnim i svemogućim… Istina je da raznovrsna hrana može i treba da bude deo zdrave ishrane. Ono što je važno jeste raznolikost, a ne konzumiranje velikih količina nekoliko odabranih namirnica”, upozorila je.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

„Ako vam je cilj mršavljenje, ohrabrujem vas da svoju energiju usmerite u realne promene načina života, kojih se možete pridržavati, umesto da trošite vreme na dosadne planove za jelo, kao što je to slučaj sa ‘sirtfud dijetom'”, zaključila je Melisa Majer, stručnjak za ishranu iz Australije.