Istovremena sklonost ka četiri česte loše navike – pušenju, uzimanju previše alkohola, nedostatku fizičke aktivnosti i lošoj ishrani- čoveka može da učini i 12 godina starijim, pokazuju rezultati naučnih istraživanja.

Norveški naučnici su ispitujući životne navike došli do zaključka da uživanje u duvanu i alkoholu, izbegavanje fizičkih aktivnosti i masna, slana hrana i ishrana u kojoj je malo zastupljeno sveže voće i povrće mogu organizam učiniti dosta starijim.

Ovi podaci dobijeni su posle 20 godina praćenja gotovo 5.000 odraslih Britanaca, a objavljeni su u novom broju časopisa Arkajvs ov internal medisin (Archives of Internal Medicine).

Loše navike podrazumevaju pušenje; više od tri alkoholna pića dnevno za muškarce, odnosno dva za žene; manje od dva sata vežbanja nedeljno i uzimanje voća i povrća manje od tri puta dnevno.

Sve četiri znatno povećavaju životni rizik, a one koji su im skloni čine 12 godina starijim u odnosu na one koji nisu imali nijednu od tih navika, istakla je glavni istračivač Elizabet Kvavik sa Univerziteta u Oslu.

People photo created by wirestock - www.freepik.com
Foto by wirestock, Freepik.com

Sve loše navike imalo je 314 osoba, a tokom trajanja studije umrlo je njih 91, odnosno 29 odsto. Među 387 najzdravijih ljudi, onih koji nisu imali nijednu od ovih navika, umrlo je njih 32, odnosno osam odsto.

U istraživanju je učestvovalo 4.886 slučajno izabranih osoba starijih od 18 godina, a pitanja o različitim životnim navikama upućena su im jednom, što bi, porema oceni nekih stručnjaka, moglo da predstavlja ograničenje.

Te navike, međutim, uglavnom ostaju nepromenjene u odraslom dobu, naglasila je Elizabet Kvavik.

Sledećih 20 godina proveravane su smrtovnice, a najčešći uzroci smrti bile su bolesti srca i rak, oboljenja koja se dovode u direktnu vezu sa nezdravim načinom života.

Elizabet Kvavik ocenila je da se ovi rezultati mogu primeniti i na druge razvijene zemlje.

Ovi nalazi su u skladu sa ranijim istraživanjima koja su pratila uticaj više navika na zdravlje i dužinu života, ocenila je Džun Stivens sa Univerziteta Severna Karolina.

Prema njenim rečima, to ne znači da će svako ko se pridržava zdravih živeti duže od onih koji to ne čine, ali da povećava izglede.