Ko bi pomislio da ponekad jednostavno ne morate tražiti dalje od svog špajza da biste pronašli svog saveznika za mršavljenje.

U našoj potrazi za blagostanjem i gubitkom težine, ponekad male navike mogu napraviti razliku.

Popularna metoda koja izaziva entuzijazam je uzimanje kašike maslinovog ulja na prazan stomak svako jutro. Mnogo više od jednostavnog rituala, ova praksa obećava blagodeti podjednako korisne za figuru kao i za zdravlje.

Iako ovo može izgledati kao povratak u dane kada su naši roditelji pili ulje jetre bakalara za doručak, ova praksa ima moćan način da nas ubedi da ga usvojimo.

Image by valeria_aksakova on Freepik

Maslinovo ulje, moćno sredstvo za suzbijanje apetita

Prednosti maslinovog ulja nisu ograničene na njegov prijatan ukus u kuvanju. Naučne studije otkrivaju da deluje kao efikasno sredstvo za suzbijanje apetita. Nemački istraživači su pokazali da konzumiranje maslinovog ulja povećava nivoe hormona sitosti serotonina. Tako postaje idealan saveznik za mršavljenje za one koji žele da izgube težinu, tako što reguliše apetit i poboljšava metabolizam.

Naš saveznik za ravan stomak

Maslinovo ulje, pored toga što zna kako da reguliše našu proždrljivost, igra suštinsku ulogu u održavanju redovnog crevnog tranzita. Podstičući varenje i delujući kao prirodno mazivo, pomaže u sprečavanju zatvora.

Harmoničan tranzit je ključni element za postizanje ravnog stomaka, smanjuje osećaj nadimanja i promoviše bolje eliminisanje otpada. Integrisanje ove kašike maslinovog ulja u vašu jutarnju rutinu može postati svakodnevni gest koji vas približava cilju ravnog stomaka.

Fontana mladosti?

Ako maslinovo ulje ima posebno mesto za mršavljenje, ovo pravo blago prirode otkriva neslućena svojstva protiv starenja. Njegovo bogatstvo polifenolima, grupom antioksidanata, pruža zaštitu od slobodnih radikala i na taj način pomaže u borbi protiv znakova starenja.

Takođe sadrži skvalan, esencijalnu komponentu za očuvanje elastičnosti kože i odlaganje starenja kože.

Koristan jutarnji ritual

Prema mišljenju stručnjaka za integrativnu medicinu, visokokvalitetno maslinovo ulje, konzumirano ujutru na prazan stomak, može imati koristi od opšteg zdravlja. Ovaj ritual, u kombinaciji sa kratkom meditacijom, hidratacijom i uravnoteženom ishranom, stvara rutinu koja pogoduje brzoj apsorpciji svojstava ulja.

Gutanje kašike maslinovog ulja svakog jutra može izgledati smelo, ali prednosti koje nudi za figuru, kožu i tranzit su vredne toga. Između svojih svojstava suzbijanja apetita, dejstva protiv starenja i pozitivnog uticaja na tranzit, maslinovo ulje se pozicionira kao dragoceni saveznik za sve one koji teže ravnom stomaku i opštem blagostanju.

A ako vam se ujutru ne sviđa ideja da popijete kašiku maslinovog ulja, možete ga vrlo dobro uključiti u sveži sir bogat probioticima za više koristi.