Svoje ime je dao i poznatom bezalkoholnom piću!

Toliko je namirnica bogatih vrlinama, čijeg postojanja ponekad nismo ni svesni. Ovo je slučaj, na primer, sa orašastim plodovima kola. Potičući od ploda drveta kola, ova uljarica poreklom iz afričke tropske šume, koju su ljudi zapadne Afrike, ali i Centralne Amerike od davnina koristili zbog svojih lekovitih svojstava, ima dugu listu zdravstvenih koristi. Takođe je i pre svega pravi saveznik za mršavljenje.

Zaista, kola orah se ističe po snažnom sadržaju antioksidanata iz porodice polifenola, ali posebno kofeina i teobromina (molekul koji je veoma blizak kofeinu). Kako nam Passeport Sante kaže, 100 g orašastih plodova kola može predstavljati do 3,5% kofeina i 2% teobromina, ili 10 puta više nego u šoljici instant kafe.

Image by Freepik

Koje su prednosti kola oraha?

Dovoljno da mu daju stimulativne efekte, koji će delovati na centralni nervni sistem u borbi protiv fizičkog i mentalnog umora i poboljšati kognitivne performanse.

Pročitajte i ovo: Loše strane keto dijete

Što se tiče njegovih prednosti za mršavljenje, kola orašasti plodovi će pre svega delovati kao prirodni supresant apetita, što će olakšati postizanje osećaja sitosti i samim tim ograničiti žudnju i višak proždrljivosti često na samom početku gojenja.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Takođe, njegov sadržaj kofeina čini ga odličnim sagorevačem masti. Ova supstanca pomaže da se ubrza sagorevanje masti kako bi se proizvela energija. Prema Nutritionpro-u, studije su pokazale da konzumiranje orašastih plodova kola može povećati stopu metabolizma tela do 118% i tako mu pomoći da brže sagoreva kalorije.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

Nauka je takođe pokazala da ovaj orašasti plod, koji se još jednostavnije naziva kola (prvobitno je bio jedna od komponenti veoma poznate koka-kole), takođe može da utiče na nivo šećera u krvi regulacijom nivoa insulina (nivoa glukoze u krvi).

Gde pronaći kola orah i kako ga jesti?

Kola orah se manje-više lako nalazi u prodavnicama zdrave hrane, ali i među pojedinim travarima i konzumira se na različite načine. U obliku praha za dodavanje direktno u bezalkoholna pića ili biljne čajeve, ali umereno zbog prilično gorkog ukusa. Takođe će dodati ukus određenim desertima i slanim preparatima, u vašim marinadama ili sosovima.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Kola orah se takođe nalazi u obliku tečnog ekstrakta ili direktno u infuziji. Međutim, pazite da ga ne koristite preterano. U obliku praha, preporučuje se da ne prelazi 3 g do tri puta dnevno, isto važi i za infuziju (dovoljna je 1 kašičica ili oko 3 grama) na 150 centilitara vode. Što se tiče tečnog ekstrakta, preporučuje se konzumiranje od 0,6 do 1,2 ml, do 3 puta dnevno.

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Neželjeni efekti povezani sa njim su uglavnom posledica kofeina. Kako je stimulans, u slučaju velike konzumacije moguća su povećana nervoza, srčani problemi (palpitacije), hipertenzija, glavobolja, mučnina, ali i otežano uspavljivanje.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Imajte na umu da je orah kola kontraindikovan za osobe sa stomačnim tegobama, srčanim problemima ili nesanicom. Najbolja stvar koju treba da uradite pre konzumiranja je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom koji će moći da vas uputi u skladu sa vašom situacijom, posebno o dozama koje ne treba prekoračiti.