Ova jednostavna svakodnevna akcija može radikalno da promeni dinamiku vaše veze i može biti tajna zdravijih, srećnijih veza.

Redovno pozivanje strasti u par je neophodno kako bi se osiguralo da veza traje tokom vremena. Radi se o tome da uvek pokušavate da ojačate emocionalnu vezu koja vas vezuje za vašeg partnera, a da nikada ništa ne uzimate zdravo za gotovo.

Pročitajte i ovo: Emotivne blokade, odbrambeni mehanizmi i realna sposobnost shvatanja problema

Da biste stvorili ovu vezu i sačuvali je, nema potrebe da idete do kraja ili povlačite sve tačke. To je jednostavno stvar malih navika koje ćete uspostaviti da biste zadržali čak i tračak romantike u vašoj vezi.

Pročitajte i ovo: Uzroci odsustva ili smanjene seksualne želje i kako se izboriti sa problemom

Među ovim malim gestovima koji jačaju romantičnu vezu, postoji jedan koji bi se pokazao posebno korisnim, kaže profesor psihologije Bret Jakubiak. U Siracuse Univercity News, on govori o prednostima nežnog dodira u vezi. Reč je o svim ovim malim nežnim gestovima koje možemo imati prema našoj drugoj polovini, a da naravno ne ometamo njihov pristanak. Bilo da je u pitanju mali zagrljaj, milovanje ili čak poljubac.

Image by lookstudio on Freepik

Ovi mali gestovi koji čine dobro

Kako prenosi Doctisimo, prema rečima stručnjaka, ovo ne samo da bi ojačalo intimnost i povezanost sa osobom koja deli naš život, već bi i smanjilo stres i pojačalo osećaj sigurnosti koji nam je potreban kada smo zajedno. Uopšteno govoreći, nežni dodir takođe ima sposobnost da poboljša interakciju u celini. Ovaj mali dokaz ljubavi bio bi dovoljan da nekoj osobi da više samopouzdanja i uveri je na određeni način.

Pročitajte i ovo: Parovi koji se (ne)svađaju

Prema Johanni Rozenblum, kliničkom psihologu i članu stručnog komiteta, ova teorija se može povezati sa poznatim psihološkim konceptom zvanim ’’dodirivanje’’, koji je 1960-ih teoretizirao pedijatar i psihoanalitičar Donald Vinnicott.

Pročitajte i ovo: Čemu nas uči nesrećna zaljubljenost

„Prema dodirivanju, koje doprinosi dobroj emocionalnoj ravnoteži, možemo da shvatimo da u odraslom dobu ovi gestovi bude u nama ono što smo znali u detinjstvu. I da istovremeno dozvoljavaju da snizimo nivo kortizola (hormona stresa) i da povećamo osećaj sigurnosti. Nežnost je tako korisna za naše mentalno zdravlje“, objašnjava specijalista Doctissimu.