Dobre vesti!

Da li vam se dešava da kada vam se alarm oglasi rano ujutru, vi odlučite da ga više puta „odložite“? Ne brinite, to se dešava svima.

Dok su neki stručnjaci za spavanje ukazali da je ova navika štetna za naše dobrobit i zdravlje, švedski istraživači su konačno istakli dobar razlog da „odložite“ (snooze) alarm svakog jutra. Da, dobro ste pročitali.

Image by nensuria on Freepik

Da li „dremanje“ kada se probudite negativno utiče na telo?

Švedski istraživači su sproveli dve studije o ranim jutarnjim buđenjima i objavili su svoj izveštaj u sredu, 18. oktobra. U ovoj studiji, 1732 osobe su bile izložene nekoliko situacija i morale su da odgovore na upitnik o svojim navikama spavanja. I koliko god to izgledalo iznenađujuće, većina ljudi koji su imali tendenciju da „odlažu“ svoj budilnik, to je činila iz dva razloga: osećaj umora, ali pre svega, zato što je boravak u krevetu još nekoliko minuta bio luksuz.

Sleeping pillow photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto by wayhomestudio – www.freepik.com

Koncentracija je ugrožena?

Druga studija se fokusirala na uticaj vraćanja na spavanje ujutro i sprovedena je na 31 osobi. I nalaz je prilično iznenađujući. Kako su otkrile naše kolege iz Le Parisien-a, koji su preneli studiju, učesnicima koji su „odložili” alarm da bi se vratili na spavanje na nekoliko minuta nije bilo teško da održe svoj dan nakon toga: „Zanimljivo je da su oni koji su koristili snooze je u proseku spavao samo šest minuta manje od ostalih“, kaže jedan od autora studije.

Couple sleeping photo created by gpointstudio - www.freepik.com
by gpointstudio – www.freepik.com

Pre nego što zaključim: „Nakon što su bili podvrgnuti testovima kognitivnih sposobnosti, pamćenja i koncentracije, čak su postigli bolje rezultate u određenim testovima. Najjasniji efekat (ranog vraćanja u san) je da nije negativan”.

Shvatili ste, ako ste odlučili da „odložite“ alarm, nema štete. Pod uslovom, naravno, da na kraju ustanete iz kreveta… Dakle, umireni?