Očigledno je da ljudska bića nisu stvorena da hiberniraju!

Kada temperature počnu da se spuštaju, želja za provođenjem vremena napolju postaje sve ređa. Dakle, aktiviramo režim hibernacije!

Program varira između Netflix-a, poslastica, improvizovanih tretmana lepote ili čak dugih trenutaka skrolovanja na telefonu…

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

U suštini, družimo se dok čekamo sunčane dane! Ako ovo raspoloženje postane ultimativna atmosfera koju treba usvojiti u ovom trenutku, kakav uticaj to ima na naše zdravlje? Stručnjak odgovara i loše vesti, moraćemo da se selimo.

Image by Freepik

Hibernacija predstavlja opasnost po mentalno i fizičko zdravlje

Pročitajte i ovo: Koja je boja tvoje aure i zašto je to bitno

Po ovom hladnom vremenu, skoro svi žele da što više vremena provedu kod kuće. Kao rezultat toga, mi smo odsečeni od spoljašnjeg sveta i prema objašnjenjima dr Daniels, kliničkog psihologa, časopisu Strong Women i prenetim od strane magazina ELLE France, ovo može uticati na naše mentalno zdravlje.

„Primetili smo da kada predugo ostanemo u zatvorenom prostoru, više ne zadovoljavamo osnovne potrebe, što može imati posledice na naše mentalno zdravlje“, objašnjava profesionalac.

Pročitajte i ovo: Kako da pokrenemo energiju zimi

I sa dobrim razlogom: važno je lično komunicirati sa komšijama, kolegama i onima oko vas.

„Kontakt licem u lice je od suštinskog značaja za naše blagostanje. Razgovor sa blagajnikom u supermarketu, osmeh strancima, šetnja sa prijateljem su sitnice koje ne treba zanemariti“, objašnjava ona.

Pročitajte i ovo: Uvek sanjate istu osobu? Evo šta to zaista znači

Pored toga, da biste popunili nivo vitamina D, važno je da izađete na svež vazduh. Zaista, nekoliko studija je otkrilo štetne efekte veštačkog svetla na naše telo.

Image by boyarkinamarina on Freepik
Image by boyarkinamarina on Freepik.com

Hibernacija: evo kako da je praktikujete bez nanošenja štete

Međutim, određene situacije nas teraju da ne napuštamo svoju malu čahuru. U ovom konkretnom slučaju, stručnjak savetuje da favorizujemo video pozive i vežbanje kod kuće.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

„Fizička aktivnost je neophodna, pomaže nam da se oslobodimo nagomilane napetosti i anksioznosti, oslobađa endorfine i jača našu sposobnost da reagujemo na infekcije“, objašnjava ona.