To je vrlo česta navika… ali nas ponekad sprečava da izgubimo težinu. Dok je sasvim jednostavno ispraviti.

Brzo jedenje može imati štetne posledice na naše telo, ali i na gubitak težine. Ovu naviku, koju deli veoma veliki broj ljudi, je ipak lako ispraviti. Objašnjavamo vam zašto brzo jedenje može usporiti proces mršavljenja.

Food photo created by freepik - www.freepik.com
Food photo created by freepik – www.freepik.com

Brzo jedenje: koje su posledice na gubitak težine?

Kada je u pitanju gubitak težine, uobičajeno je da se fokusiramo na vrstu hrane koju jedemo i porcije koje se serviraju. Međutim, jedan faktor se često zanemaruje: brzina kojom jedemo. Tempo kojim se obroci jedu zaista može imati značajan uticaj na upravljanje težinom. A to može imati štetne posledice za telo, ali i za proces mršavljenja:

Teško varenje: Stres varenja

Zaista, brzina kojom jedete može značajno uticati na gubitak težine. Sporiji, pažljiv pristup ishrani može pomoći u boljem regulisanju sitosti, podržati bolju probavu i podstaći zdraviji izbor hrane. Integrisanjem ove prakse u celokupnu ishranu fokusiranu na ravnotežu i umerenost, možemo optimizirati šanse za uspeh u potrazi za gubitkom težine.

Da biste izgubili težinu, morate jesti polako: tačno ili netačno?

Potpuno tačno. Sporo jedenje može biti koristan faktor u gubitku težine. Trebalo bi da znate da odvajanje vremena za polagano žvakanje hrane i uživanje u svakom zalogaju omogućava mozgu da na vreme primi signale sitosti. Ovo pomaže u sprečavanju prejedanja jer telo ima vremena da prepozna da je sito.

Pored toga, polako jedenje podstiče bolje varenje pripremajući hranu optimalno za apsorpciju. Štaviše, izbeći ćete nadimanje. Ovo može podstaći pametniji izbor hrane i pomoći u održavanju zdrave težine. Međutim, sporo jedenje treba kombinovati sa uravnoteženom ishranom i aktivnim načinom života za optimalne rezultate.