Trbušnjaci za gubitak stomaka da, ali sa ovom biljkom naročito je uspešno.

Sport i dijeta su bitni elementi kada gubite težinu. Kao deo dijete, možemo se osloniti i na vrline određenih biljaka. Zaista, prah psilijuma iz biljke Plantago ovata ima brojne prednosti koje regulišu probavni sistem i deluju antiinflamatorno i kao antihistaminici.

Ovaj sastojak čini čuda na varenje, opšte zdravlje, ali i na fizički aspekt.

Food photo created by marymarkevich - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Psilijum u prahu: značajno rešenje za funkcionisanje digestivnog trakta

Psilijum u prahu deluje u digestivnom traktu tako što stvara zaštitnu sluz koja pomaže u poboljšanju osećaja sitosti. Nekoliko studija je takođe istaklo njegove pozitivne efekte na šećer i holesterol u krvi.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Ovaj prah deluje mehanički na digestivni sistem olakšavajući tranzit. Biljka reguliše fekalni bolus tako što proređuje sve u slučaju zatvora i zadržava višak vode kada se dijareja sprema. Pored toga, biljka podstiče peristaltiku koja pomaže da se tranzit kreće kako treba.

Image by Anastasia Kazakova on Freepik

Psillium prah: pravi saveznik za mršavljenje

Osim što pojačava osećaj sitosti, ovaj napitak deluje i kao sredstvo za suzbijanje apetita zahvaljujući visokom sadržaju vlakana. Ovo piće takođe smanjuje apsorpciju hranljivih materija, što delimično pomaže u smanjenju stope apsorpcije holesterola, triglicerida i ugljenih hidrata. Ovo je značajna vrlina kada želite da smršate.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Psilijum takođe pomaže u ograničavanju stvaranja masti. Da biste ga uključili u svoju ishranu, jednostavno konzumirajte 2,5 do 7,5 g dva do tri puta dnevno. Ova količina se mora kombinovati sa najmanje 30 ml vode po gramu psilijuma svakog dana.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Međutim, preporučuje se da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom pre nego što uključite ovu namirnicu u svoju ishranu.