Na svečanom otvaranju 27. Festivala autorskog filma publici su se obratili direktor festivala Igor Stanković, umetnički direktor festivala Srđan Vučinić, selektor Stefan Ivančić, predsednik saveta festivala Srdan Golubović, selektorka Maša Seničić, kao i dobitnik nagrade za životno delo reditelj Goran Marković koji je zvanično proglasio ovo izdanje festivala otvorenim.

On je zatim pozvao Srdana Golubovića i Mašu Seničić kojima je pripala čast da, prema rečima Seničić „predstave reditelja čiji su filmovi snažno odredili način na koji gledamo Beograd i način na koji čitamo prepoznatljive mikrokosmose unutar našeg društva.“ U pitanju je naravno Goran Marković kome je na ovogodišnjem festivalu dodeljena nagrada za životno delo.

„Goran Marković jedan je od retkih autora, ne samo u domaćem, nego i u evropskoj i svetskoj kinematografiji, koji je izgradio beskompromisan autorski svet uz izuzetan osećaj, potrebu i komunikaciju sa publikom“, rekao je Golubović, a  zatim pozvao Markovićeve bivše studente, prisutne u sali, da se takođe popnu na binu i zajednički dodele nagradu našem slavnom filmskom autoru.

Foto Tanja Drobnjak, FAF

Uz iznenađenje ovim gestom, Goran Marković je prihvatio nagradu i objasnio značaj Festival autorskog filma za njega samog.

„Najznačanije je to što je taj festival okupio publiku koja je bila drugačija od ostalih. Za ovih 27 godina su se čitave generacije ljudi sa prefinjenim ukusom, hrabrošću i zainteresovanošću za nešto što je istina ili novina.“

„Uvek je to bio bastion prema neukusu i prema teškim vremenima i mesto gde možete naći utehu“, zaključio je Marković i festival proglasio zvanično otvorenim.

Foto Tanja Drobnjak, FAF