Proučavajući reakciju mozga na uzrok fobije ispitanika, tim izraelskih stručnjaka utvrdio je koji centar u mozgu kontroliše osećanja straha. To otkriće moglo bi da omogući razvoj lekova protiv fobija, ali naučnici strahuju od eventualne zloupotrebe.

Grupa naučnika u Izraelu otkrila je zonu u mozgu koja kontroliše strah i nada se da će to otkriće omogućiti da se jednog dana proizvede lek protiv raznih vrsta fobija.

Istraživači su proučavali reakciju mozga na ofidiofobiju, odnosno strah od zmija. Volonterima koji pate i koji ne pate od te vrste fobije mozak je skeniran, dok su posmatrali plišanog medveda ili živu zmiju koja je prolazila pred njihovim očima.

Pritiskom na dugme, plišana igračka ili zmija mogli su da budu približeni ili odaljeni od učesnika eksperimenta.

Beach photo created by wayhomestudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Naučnici su ustanovili da je deo mozga, odnosno cingularni korteks koji kontroliše emocije, postajao svetliji na skeneru kada su volonteri koji pate od ofidiofobije bili dovoljno hrabri da zmiju približe sebi.

Neke od težih oblika fobija, to jest strahova od izloženosti situacijama, objektima ili bićima, u potpunosti onemogućavaju normalan život.

Posle tih rezultata, istraživači se nadaju da će otkriće omogućiti proizvodnju lekova protiv raznih vrsta fobija koje negativno utiču na kvalitet života ljudi.

Međutim, istraživači strahuju i da bi njihovo otkriće moglo da bude zloupotrebljeno, na primer za „brisanje” straha u ponašanju vojnika.