Otkazivanje večere, ili dijeta koja uključuje potpuno izbacivanje obroka do doručka, dakle, samo prekskočite večeru. Lako je, zar ne?! Evo kako i zašto (možda) bi trebalo da probate.

Zove se otkazivanje večere, i to je dijeta koja se zasniva na potpunoj eliminaciji večernjeg obroka.

Pored otkazivanja večere, post se mora nastaviti do jutra, što znači da ćete postiti oko 16-17 sati, na način sličan ishrane u režimu 16-8. Ako želite da saznate kako i zašto bi trebalo da sledite ovu dijetu, pročitajte dalje- navodimo sve što treba da znate pre nego što započnete dijetu sa otkazivanjem večere.

Pročitajte i ovo: Najbolji alkalni čistači organizma – biljni čajevi sa najizraženijim baznim karakterom

Koji je cilj dijete sa preskakanjem večere?

Dijeta sa eliminacijom večere rođena je u Nemačkoj, pre nekoliko godina, izumeo ju je nemački nutricionista Dieter Grabbe koji podržava potrebu da se uveče posti, i to, ne samo radi gubitka kilograma, čak i za detoks efekat ova bi dijeta bila važna.

Pročitajte i ovo: Alkalizacija organizma – kiselo bazna ravnoteža

Postiti nekoliko sati dnevno, a naročito preskakati večernji obrok, omogućiće vam da povratite energiju i zdravlje.

Pravila kojih se treba pridržavati

Dijeta podrazumeva da morate da sledite potpuni post čvrstih sastojaka, uzimajući samo tečnosti bez šećera 16-17 sati. Preskačete večeru i ostajete praznog stomaka do doručka sledećeg jutra.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Tokom perioda posta dozvoljeni su samo napici, kao što su voda i nezaslađeni, lagani biljni čajevi.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Kafa nije zabranjena, ali kofein uveče sigurno ne ide na ruku dobrom odmoru i snu. Oni koji ne mogu da podnesu totalni post mogu da jedu lagane vitaminske zalogaje, posebno sirovo povrće.

Koliko kilograma možete da izgubite?

Dijeta otkazivanje večere obećava da ćete izgubiti do 3 kilograma za dve nedelje. Bez previše žrtvovanja tokom preostalih obroka.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Zaista, važno je uzeti sve hranjive sastojke potrebne za dnevne potrebe u dva preostala obroka, to jest, za doručak i ručak.

Doručak kao glavni obrok

Tačno kako popularna izreka kaže: „Za doručkom morate jesti kao kralj, na ručku poput princa, a na večeri kao siromah“.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

Otkazivanje večere u potpunosti se fokusira na doručak, koji postaje najvažniji obrok dana i možete da budete veoma opušteni i slobodni, što znači da možete obilno da doručkujete.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o ishrani tokom posta

Međutim, uvek treba da birate zdravu i svežu hranu, bez preterivanja sa začinima, nezasićenim mastima i šećerima.

Primer dnevnog jelovnika

Jelovnik ovog načina ishrane mogao bi da bude sledeći: za doručak 200 ml nemasnog jogurta sa dve kašike ovsenih pahuljica i kašičicom meda ili sendvič od 60 grama hleba, uz nekoliko kriški praške šunke i čašom soka od agruma (pomorandža ili grejpfrut, mada bi bio najpoželjniji limun).

Pročitajte i ovo: Što više jedete ove namirnice više mršavite

Za ručak nastavite sa belim mesom, poput piletine na žaru ili ćuretine, ili nemasnom ribom. Kao prilog, bogata salata ili 200 grama kuvanog krompira. Od voća, grejpfrut, zato što je odličan sagorevač masti.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Priuštite sebi prilično bogatu popodnevnu užinu jer ćete ići na večernji i noćni post: 100 grama sira sa niskim udelom masti, 40 grama suvog voća, poput oraha, lešnika ili badema i 40 grama hleba biće sasvim u redu.

A večeru? Preskočite! Ali popijte šolju biljnog čaja koji će prijati vašem želucu, poput tople čorbe.

Prednosti dijete otkazivanje večere

Među profesionalcima nedvojbeno postoji saglasje o tome da se na prazan stomak, u stvari, spava mirnije i dublje jer organizam nije uključen u probavne procese.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Takođe se čini da je post u stanju da ojača imuni sistem, ubrza metabolizam i posledično poveća potrošnju masti. Jednom rečju, kao glavni efekat dobijate – mršavljenje.

Pročitajte i ovo: Pet različitih vrsta keto dijeta

Prema nemačkom nutricionisti Dieteru Grabbeu, izumitelju ovog načina ishrane, otkazivanje večere, takođe, moglo bi značajno da uspori ćelijsko starenje.

Kritike dijete otkazivanja večere

Sa onim što kaže Dieter Grabbe, da večernji post postepeno menja metabolizam i biološki sat usporavanjem starenja, međutim, ne slaže se dobar deo naučne i medicinske zajednice.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Mnogo je lekara koji veruju da ova metoda nije validna, posebno sa tačke mršavljenja.

Metaboličko stanje se menja od jutra (kada je brže) do večeri (sporije), ali otkazivanje večere ne bi moglo da promeni stanje.

Pročitajte i ovo: Loše strane keto dijete

Zapravo, postoje oni koji tvrde da postom od 17 časova pa nadalje rizikujete da usporite metabolizam i zato je dobro jesti uveče, lagano i malo začinjeno, ali, ipak, jesti. Kada budete razmišljali o ovom načinu ishrane, imajte na umu da su se naši stari hranili upravo po ovom principu, pa odlučite sami.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter