Desi se ponekad da se pacijenti zbune kada im dotaknem zglob leve ili desne ruke da bih osetila puls radijalne arterije, kako bih saznala šta on kaže.

A još veće iznenađenje usledi kada zatražim da pogledam jezik! O čemu se zapravo radi ?

Dr med. Ana Žikić, lekarka konvencionalne i kineske tradicionalne medicine

Ovo su jedne od osnovnih metoda dijagnostike kineske tradicionalne medicine.
Tačnije, načešće navođene su gledanje, slušanje i mirisanje, postavljanje pitanja (anamneza) i osećanje (palpacija.

Na kineskom, ovako bi zvučala ova postavka, poznata i po mnogo puta ponovljenja od strane studenata – 望闻问切 Wang Wen Wen Qie.

Gledanje

Od trenutka kada ugledamo pacijenta, već se uključe dijagnostičke antene, i primeti se način na koji on hoda, sedi, savija se i slično. Ovde se podrazumeva i gledanje određenih promena na telu, promena boja (stanja).

Gledanje ušne školjke, jezika i lica jako su značajne celine dijagnostike.

Dr med. Ana Žikić, lekarka kineske tradicionalne medicine Foto: Jana Mitrović

Slušanje i mirisanje

Boja glasa, način na koji se priča, ritam govora, njegovo menjanje, kašalj, pauze koje se prave u govoru, prisutni mirisi, sve je to podjednako važno.

Postavljanje pitanja

Uzimanje anamneza je pomalo slično u mnogim holističkim oblastima. Puno pitanja, poneko ponekad i u šali rekao (A, o tome nisam nikad razmišljao dok me niste pitali), ali sve to predstavlja putokaz za lekara.

Od omiljenog ukusa, do vremena kada se neko budi noću, od faktora koji pogoršavaju ili poboljšavaju određena stanja.

Nekada, na primer, i ukus suza zna da bude bitna pojedinost. Istorija bolesti, kao i ono što je prethodilo datom stanju takođe se razmatraju se takodje.

Dr med. Ana Žikić, lekarka kineske tradicionalne medicine Foto: Jana Mitrović

U početku postavljam mnogo pitanja, ali kasnije me iskustvo usmeri na neophodne i glavne oblasti. I što je jako važno da napomenem – jedan odgovor može uputiti na sindrom, ali trudimo se da sve posmatramo u formi celine, jer tada je dijagnostika preciznija.

Osećanje (palpacija)

Jako važna celina. Priča o palpaciji pulsa zaslužuje i poseban tekst na bar par pisanih strana, jer toliko mnogo pojedinosti obuhvata .

Palpacija pulsa je meni jedna od najfascinantnijih oblasti dijagostike. Liči mi na to da radijalna arterija pleše po notama Univerzuma, a svaka osoba je jedan Univerzum, i melodijom priča priče.

Naše je da smo tu, prisutni i da oslušnemo.

Palpacija različitih oblasti tela i akupresurnih tačaka dosta kazuju. Ovaj deo svoga znanja sam nadogradila kroz izučavanje japanske akupunkture, koja je različita u odnosu na kinesku.

Dr med. Ana Žikić, lekarka kineske tradicionalne medicine Foto: Jana Mitrović

Poznavanje nekih principa je doprinelo bržim i boljim rezultatima u radu sa pacijentima. Ovakav pristup tretiranju pacijenata me je dosta naučio o Japancima kao naciji.

Meni je, na primer, kao nekom ko je sa ”one strane” vrlo zanimljivo što se u radu sa pacijentima i moja boja glasa promeni, kao i pozicija tela i osećaji. Tako da se uspostavlja reaktivno polje delovanja, a i dijagnostike.

Nadam se da vam je priča o dijagnostici kineske medicine interesatna, i da vas je bar neki njen deo inspirisao da drugačije posmatrate svoje telo, kao i njegove delove i potrebe).

Mene ne prestaje da inspiriše. I zato, malo, malo, pa ili pogledam svoj jezik ili palpiram puls, a ušnu školjku slikam – i uvek se iznenadim koliko brzo i precizno mogu da se reflektuju stanja u telu. A i u umu! Jer mi smo celina i tela i duha.