Parovi koji razgovaraju o osetljivim seksualnim temama imaju 10 puta veće šanse da imaju srećnu vezu, kaže Trejsi Koks, poznata seks edukatorka. Ali čak i inteligentnim, inače artikulisanim ljudima, ponekad je teško da razgovaraju o seksu.

Mnogi misle da su seksualne veštine urođene: rođeni smo da znamo kako da imamo odličan seks. Seks je „prirodan“. Životinje to rade i nemaju uputstva za upotrebu! Pretpostavljamo da je naš partner čitalac misli (možda ima kristalnu kuglu pred sobom?!) i da bi trebalo da zna šta želimo jer, pa, da nas vole, znali bi!

Evo o čemu se radi: ako ne možete da razgovarate otvoreno o seksu sa svojim partnerom, nećete ga imati dugoročno. Ni seks, ni partnera.

Zavaravajte se koliko god želite da je čudno gunđanje, pohotno stenjanje ili uzbuđeno uzdisanje sve što vam je potrebno da pokažete požudu. Da će se šestogodišnja seksualna kolotečina u kojoj se nalazite sama od sebe popraviti vremenom.

Da ako se dovoljno koncentrišete, on će konačno shvatiti gde vam je klitoris. Ali to se i dalje ne dešava…

Razgovor o seksu ne rešava samo ove probleme, već nas uverava, produbljuje bliskost i poverenje i čini da se osećamo „normalno“.

Pročitajte i ovo: POČNITE LJUBAV I SEKS ISPOČETKA: Proverite kakav odnos imate prema sopstvenoj seksualnosti 

To stvara želju, draži i – što je najvažnije od svega – sprečava nas da klizimo u opasno zamorne, bože-da-li-zaista-moramo-seksualne zastoje.

Steknite naviku da često razgovarate o seksu – razgovarajte o nečemu što ste pročitali, o nečemu što vam je neko rekao, kritikujte seks koji vidite na ekranu, pričajte o tome koliko ste uživali u poslednjem odnosu (ili niste) – i nikada nećete ostati bez magične privlačnosti među vama.

Pročitajte i ovo: Deset laži koje (skoro) svi izgovaramo o seksu

Počnite tako što ćete voditi ove ključne razgovore koje bi svi parovi trebalo da imaju – ali često to ne čine.

Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com
Foto by freepic.diller – www.freepik.com

Kako su vaša porodica i vaspitanje uticali na vaš odnos prema seksu?

U idealnom slučaju, sve bi nas odgajali roditelji koji imaju otvorene, neosuđujuće stavove o seksu kako bi nam postavili zdravu osnovu uverenja i stavova o seksu.

Nažalost, malo ljudi spada u ovu kategoriju.

Pročitajte i ovo: Morate da popijete malo alkohola (ili malo više) da biste se opustili i uživali u seksu? Evo u čemu je problem i kako da ga rešite

Odgajanje od strane strogih, izuzetno konzervativnih roditelja koji su se stideli seksa i sopstvene seksualnosti (ili su ga se plašili), ostavlja trajni uticaj. Ako su vam oduvek govorili da je seks loš ili prljav ili nešto za šta treba da budete kažnjeni, malo je verovatno da ćete odrasti u avanturističkog i zabavnog ljubavnika/cu (bez aktivnog osporavanja tih uverenja).

Psihološka pretpostavka da ako mi „pokažeš dete u sedam, pokazaću ti čoveka“ ima dosta istine. Da biste zaista seksualno razumeli svog partnera, morate znati na čemu se zasniva njihov sistem verovanja.

Pročitajte i ovo: Kako da vaša veza traje (radeći suprotno od zvezda)

Dobre stvari koje treba pitati: Pitajte kakvo je bilo njihovo detinjstvo. Šta su im roditelji rekli o seksu? Kakve su poruke o seksu dobijali tokom svog odrastanja? Da li su religiozni? Kakva su bila njihova rana iskustva sa masturbacijom? Kada su izgubili nevinost? Da li je to bilo dobro iskustvo?

Woman photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio – www.freepik.com

Kakav je vaš libido u ’mirovanju’’?

Neusklađen libido može da izazove velike probleme parovima: može se mnogo učiniti da se stvari izjednače, ali ako želite da olakšate sebi život, izaberite nekoga ko želi seks onoliko često koliko i vi.

Ovo je teže nego što zvuči jer je naš seksualni nagon veštački pojačan na početku. Želje vole novosti, a naša tela i mozgovi su preplavljeni ljubavlju i seksualnim hormonima kada se prvi put sretnemo – čak i najlenji libido je usredsređen tokom perioda „medenog meseca“.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNI BONTON: Ovi fini maniri u krevetu garantovano će impresionirati vašeg partnera

Bilo kakva neusklađenost želja obično se javlja oko devet meseci do godinu dana nakon što počnete da imate seks.

Naš seksualni nagon je određen mnogim faktorima – nivoima stresa i načinom života (previše alkohola, pušenje, neki lekovi), da spomenemo samo dva.

Ali postoji i jaka genetska veza. Ako su vaša mama ili tata voleli seks, velike su šanse da ćete i vi! Ako bi mogli da ga uzmu ili ostave, možda biste i vi bili isti.

Pročitajte i ovo: Kako (i kada) nastaviti sa seksom posle neverstva

Naš „libido u mirovanju“ je koliko često generalno želite da imate seks u vezi kada ona odmakne od požudnog početka.

Dobre stvari koje treba pitati: Dok ste u fazi „kao zečevi“, recite: „To je bilo neverovatno! Da li si uvek ovako požudan?’. Ako odgovori: „Da! Imam visok seksualni nagon“, imate svoj odgovor. Ako kažu nešto poput: „Ne baš – ali toliko me pališ“, to bi moglo značiti da će njihova idealna frekvencija biti niža kada se skrasiš.

Love photo created by standret - www.freepik.com
Foto by standret – www.freepik.com

Koje su vaše seksualne granice?

Svi imamo „seksualnu ličnost“ koja određuje koliko smo avanturistički raspoloženi. Za neke ljude seks se odnosi na romantiku i intimnost: kontakt očima i veza nadmašuju pokušaje novih stvari svaki put.

Za druge, novine i nova stimulacija su ono što ih pokreće seksualno. Oni su spremni za sve vrste erotskih iskustava, a rutina im je neprijatelj.

Pročitajte i ovo: Zašto moj partner i dalje masturbira solo: Da li je to loš znak?

Očigledno, zgodno je znati sve ovo pre nego što se zaljubite i posvetite.

Dobre stvari koje treba pitati: Kada ste u fazi kada je očigledno da ćete početi da imate seks, pitajte šta je njihova ideja o sjajnom seksu. Požudna buka oko spavaće sobe koja uključuje pet različitih pozicija i tri lokacije? Ili da se zajedno okupate, a zatim preselite u spavaću sobu na mnogo milovanja i predigre?

Pročitajte i ovo: BOL U DOJCI: Mogući uzroci, razlika između mastalgije i mastodinije, kada treba da se zabrinemo, lečenje, promena načina života i ishrane

Ako vaš partner izgleda zgroženo što uopšte mora da razgovara o seksu, možete sa sigurnošću pretpostaviti da je konzervativni ljubavnik.

Kada se uspostavite kao par, razgovarajte o tome koje stvari su „da“, koje „možda“ a koje su seksualno „ne-nikako“. Kako se oboje osećate u vezi sa deljenjem fantazija, upotrebom seks igračaka, igricama vezivanja, batinanjem ili gledanjem pornića zajedno? Ako dobije tokove, šta je sa analnim seksom, trojkama, posetom „seks klubu“?

Pročitajte i ovo: TAJNE ŽENSKOG ORGAZMA: Kako da pojačate orgazam (u 11 koraka) 

Što vam je prijatnije jedno s drugim, to možete biti otvoreniji. Takođe je tačno da što ste duže zajedno, veća je verovatnoća da će problemi isplivati na površinu. Zbog čega je imperativ da…

Razgovarajte o tome šta ko voli a šta ne

Svaka osoba ima svoje individualne seksualne sklonosti i antipatije: ono što jednom ljubavniku pravi zanosne grčeve zadovoljstva u stomaku, drugog će ostaviti hladnim.

Istina, možete da osetite šta radi, a šta ne čitajući govor tela vašeg partnera, ali daleko najbolji način je da komunicirate svoje seksualne potrebe kroz razgovor sa partnerom.

Pročitajte i ovo: ZAŠTO JE SEKS ZA MENE BOLAN: Duga lista razloga zašto penetracija može da proizvodi bol

Strah od uvrede našeg partnera ili njegovog uznemiravanja je obično ono što sprečava ljude da kažu svom partneru šta radi, a šta ne. Uradite to delikatno i taktično, i ništa loše ne mora da se dogodi.

Pročitajte i ovo: Tajne erotske masaže, korak po korak

Dobre stvari koje treba pitati: steknite naviku da rano tražite povratne informacije. Recite: „Šta mogu da uradim da se osećaš još bolje?“. „Stavi svoju ruku preko moje da mi pokažeš kako to radiš sam“. Ako želite da promenite nešto što vaš partner radi, recite: „Voleo bih da radiš ovo više“ umesto „Mrzim kada to radiš“.

Fashion photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto by halayalex – www.freepik.com

Otvoreno kažite ’stvar’’ koju treba da uradi da biste imali orgazam

Napravite još jedan korak dalje i priznajte svoje najdublje, najmračnije želje, čudnosti i ekscentričnosti i promenićete svoj seksualni život sa „dobrog“ na „spektakularan“.

Pročitajte i ovo: Napravite sami etarsko ulje za erotsku masažu prema receptima aromaterapeuta

Vaša ’stvar’’ može biti seksualna perverzija – poput fetiša stopala ili zlatni tuš – ili može biti da volite da vam se prstom (analno ili na neki drugi način) prodire tokom oralnog seksa da vas gurne preko ivice. Upoznajte jedno drugo i spremni ste za neke ZAISTA zadovoljavajuće erotske susrete.

Pročitajte i ovo: Sporedni efekti u seksu: Gadi mi se…

Dobre stvari koje treba pitati: Šta bi želeo/la da probaš sa mnom, a što već nismo uradili? „Koja je tvoja omiljena seksualna fantazija?“ „Šta te dovodi do toga da lebdiš na ivici orgazma?“ Šta mogu da uradim da bude najbolji seks koji si ikada imao/la?’

People photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto by Racool_studio – www.freepik.com

Prihvati sopstvene seksualne nedostatke

Bez obzira na to kakvi su.

Za žene, ovo obično predstavlja probleme oko suvoće vagine ili nemogućnosti da dožive orgazam. Za muškarce, to su poteškoće s erekcijom ili preuranjena ejakulacija.

Žene generalno bolje govore o problemima, ali se oba pola muče kada je u pitanju seks.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNO SAMOPOUZDANJE: Uspešan seks sve rešava – da li je baš tako?!

Niko ne želi da bude smatran ‘neseksi’, ali ovo je jedan razgovor koji ne možete izbeći. Ako seksualna disfunkcija postane slon u sobi i oboje zabijete glave u pesak, neće proći mnogo vremena pre nego što uopšte prestanete sa seksom.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako ne podnosite ukus njegove sperme

Dobre stvari za reći: prvo istražite da biste pronašli rešenja. Suvoća vagine se može rešiti korišćenjem kvalitetnog lubrikanta ili vaginalne kreme. Jednostavan zahtev za više predigre takođe može da bude rešenje: što ste više uzbuđeni, to bolje. Recite: „Ovo mi mnogo prija, ali možemo li ovo da radimo duže?”. Znajte šta vam je potrebno za orgazam i nemojte se plašiti da to tražite.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o spermi

Ako se bori sa problemima s erekcijom, nemojte da snošaj bude glavni događaj. Fokusirajte se više na oralni seks i dajte mu do znanja da vam ne treba penis u erekciji da biste bili zadovoljni.

Nemojte se pretvarati da se to ne dešava ako je sasvim očigledno da problem postoji. Budite opušteni i recite: „Zar nije zainteresovan da izađe da se igramo danas? To je u redu. Mogu duže da uživam u tvom jeziku!’.

Pročitajte i ovo: Da li muškarac koji često masturbira brže svršava u seksualnom činu sa ženom? 

Ako je to stalna pojava, recite mu da je to normalno i da se dešava većini muškaraca u nekoj fazi. Recite jedno drugom, svaki problem je problem za par. Zajedno ćete to rešiti.

People photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto by cookie_studio – www.freepik.com

Priznajte ako su bilo kakve seksualne traume iz prošlosti ponovo promolile glavu

Svaka trauma ostavlja mentalni ožiljak i istina je da loše stvari koje su nam se desile iskaljujemo na one koji nas najviše vole. Ali često se osećamo bezbedno kada delimo svoje tajne tek kada nekome potpuno verujemo.

Pročitajte i ovo: Da raskrstimo jednom za svagda – šta žele žene, a šta muškarci

Seksualna trauma može uticati na ljude na različite načine. Ako vaš partner ima ekstremne ili zbunjujuće reakcije na seks ili određene njegove aspekte, može biti da je doživeo traumu koju nije priznao.

Pročitajte i ovo: Najpoželjnija žena – Seksi domaćica

Dobre stvari koje treba pitati: Sačekajte dok ne izgradite komforan nivo poverenja, a zatim recite: „Primetio/la sam da kada radimo…, izgleda da ti je neprijatno. Ima li razloga za to? Želim da znaš da mi možeš potpuno verovati i pričati o bilo čemu što ti se moglo dogoditi u prošlosti.”

People photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto by Racool_studio, Freepik.com

Progovorite ako se osećate zaglavljeno u kolotečini

Čak i parovi koji dobro komuniciraju o seksu mogu da se zaglave u ciklusu „ako nije pokvareno, ne popravljaj ga“.

Jednom kada znate da doggy style izaziva orgazam vašeg partnera, to može brzo postati vaša pozicija.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o seksualnom neverstvu

Većina parova ima seks na potpuno isti način, svaki put kada imaju seks. Neki ljudi vole da znaju šta ih očekuje, ali naša tela brzo postaju desenzibilizovana ako se stalno uzbuđuju istom stimulacijom. Ako ne uživate u svojim seksualnim odnosima koliko ste nekada, na kraju ćete početi da ih izbegavate.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci trebalo da znaju o seksu tokom menstruacije

Dobre stvari koje treba reći: Recite svom partneru: „Volim naš seks i želim da budem sigurna da on ostane dobar. Misliš li da bismo mogli da probamo nekoliko novih stvari?’ Zaronite u dobru knjigu o seksu da biste dobili inspiraciju ili istražite nešto na mreži. (sitoireseto.com ima mnogo predloga za nove stvari koje možete isprobati.)

Pročitajte i ovo: Šta sve može da krene naopako pri seksualnom odnosu u troje

Nastojte da promenite jednu stvar svaki put kada imate seks. Druga prostorija, drugačiji redosled događaja, drugačiji položaj. Čak i suočavanje sa suprotnom stranom kreveta pomaže!

Love photo created by freepik - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Proverite svaka tri meseca

Naši ukusi se menjaju, naša tela se menjaju – ono što je funkcionisalo prošlog meseca, možda neće raditi sada.

Napravite listu novih stvari koje možete da uradite zajedno da bi stvari bile sveže i stalno ih dodajte.

Pročitajte i ovo: I muškarci imaju G tačku! Uzmite stvari u svoje ruke!

Vodite dnevnik ili otvorite dokument u koji oboje možete redovno da dodajete.

Ne zaboravite da se međusobno obilno obasipate seksualnim komplimentima, kao i da delite konstruktivne, osetljive povratne informacije.

Rečeno vam da ste velika ljubavnica / veliki ljubavnik je ogroman podsticaj da to i dalje budete!