Leto je sinonim za sunce, sladoled, koktele i putovanja… Međutim, ako nemamo čime da se zaokupimo, suprotan efekat može da nas gurne u fenomen letnje samoće.

Leto dolazi sa svojim planovima za letovanje i raznim aktivnostima širom sveta. Ako mnogi odluče da to iskoriste, drugi nisu te sreće!

U nedostatku odmora, vremena ili čak finansijskih sredstava, neki vide samo radosti letnje sezone kroz priče i feedove svojih najmilijih na društvenim mrežama. Ovo ih uranja u ono što se na TikToku zove #summerloneliness (letnja usamljenost).

Feelings photo created by stockking - www.freepik.com
foto by stockking – www.freepik.com

Šta je letnja usamljenost?

Letnja sezona nije uvek sinonim za radost, dobar humor ili profit… Za neke se rimuje sa depresijom i usamljenošću. I sa dobrim razlogom, vaši voljeni odlaze, vaša profesionalna srodna duša je takođe otputovala… Kao rezultat toga, sami ste kod kuće i/ili na poslu.

Fenomen letnje usamljenosti nije bolest nepoznata zdravstvenim radnicima. U nauci, nekoliko istraživača je posmatralo različite sezonske varijacije usamljenosti. Nekoliko studija je takođe zaključilo da je stopa samoubistava u porastu tokom toplog perioda, odnosno tokom leta i proleća.

Isto zapažanje za internacije na psihijatriji. Prema istraživanjima, ova opasnost po mentalno zdravlje potiče od bioloških i društvenih faktora.

People photo created by lookstudio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Šta podstiče letnju usamljenost?

Za početak, pozitivne temperature, vlažnost i jaka svetlost mogu imati značajan uticaj na otkucaje srca, krvni pritisak i unutrašnji sat ljudskog tela. Shodno tome, povećava stres i stvara hemijsku neravnotežu koja može imati negativne efekte na mentalno zdravlje.

Osim iz bioloških razloga, aktivnosti organizovane tokom leta mogu imati suprotan efekat od onog koji se očekuje. Odnosno, izolovati umesto zbližavanja. Pošto ne budu pozvani, neki učestvuju na ovim događajima samo kao gledaoci. Ovo bolno isključenje ima za posledicu više podložnost oslabljenom mentalnom zdravlju.

Kako se suprotstaviti letnjoj usamljenosti?

Da biste izbegli da dođete do najgorih aspekata letnje usamljenosti, preporučuje se da pronađete načine da prihvatite situaciju. Da biste to uradili, preporučljivo je voditi dnevnik zahvalnosti kako biste zadržali samo ono pozitivno.

Takođe morate da brinete o sebi pokazujući saosećanje i empatiju prema sebi. Samoizjavljivanje ljubavi trebalo bi da vam pomogne da se osećate u skladu sa svojim bićem, sa ili bez onih oko vas.