Naučnici su otkrili da buduće majke, koje su više izložene stresu, imaju veće šanse da rode devojčicu nego dečaka.

Malo više od polovine beba rođenih širom sveta su dečaci. Jedno istraživanje je pokazalo da je samo trećina žena koje su pokazale znakove stresa, kao što su visok krvni pritisak ili sklonost prejedanju, rodila dečaka.

Stručnjaci veruju da anksiozne žene imaju manju verovatnoću da dobiju dečaka.

Nalazi sa Univerziteta Kolumbija međutim, ne sugerišu da pritisci iz svakodnevnog života mogu promeniti pol bebe dok je u materici.

Pročitajte i ovo: Kako kineska tradicionalna medicina može da pomogne u začeću i trudnoći

Ipak, stručnjaci veruju da anksiozne žene imaju manju verovatnoću da dobiju dečaka. Smatraju da su dečaci podložniji uticaju hormonima stresa u materici.

„Materica je važan prvi dom za novo biće i uslovi u materici su važni isto kao što su važni uslovi u domu u kojem se dete kasnije odgaja“, rekla je autorka studije, dr Ketrin Monk.

Drugi istraživači kažu da je jedna od potvrde za ovaj obrazac, period posle terorističkih napada 11. septembra u SAD, posle kojih se relativno smanjio broj rođenih dečaka.

Pročitajte i ovo: Kako do trudnoće posle 40-te

Dr Monk i njene kolege prikupili su podatke o 27 pokazatelja stresa kod 187 žena, uzrasta od 18 do 45 godina, koristeći upitnike, dnevnike i fizičke procene tokom trudnoće.

Žene su bile podeljen u tri grupe – one koje imaju zdravu trudnoću bez stresa i one koje pokazuju bilo fizičke ili psihičke znakove stresa.

Pročitajte i ovo: Kako održati trudnoću sa 40+

Među ženama koje su bile psihološki pod stresom, svega 40 procenata rodilo je dečaka, što je odnos dve devojčice prema svakom dečaku.

Kod žena koje su bile pod fizičkim stresom, manje od trećine (31 odsto) rodilo je dečaka.

Veća ranjivost muških fetusa

Od ispitivanih, svaka šesta žena bila je psihološki pod stresom, i prijavljivala je negativna osećanja tokom dana, osećale se preopterećeno, imale utisak da su van kontrole, ili su ukazivale na blagu do umerenu depresiju ili anksioznost.

Pročitajte i ovo: Šta da očekujete kad očekujete porođaj sa 40+

Sličan broj žena pokazao je znake fizičkog stresa, poput visokog krvnog pritiska i sklonosti konzumiranju više hrane.

Dr Monk i njene kolege objasnili su da je manja verovatnoća da će muški fetusi „preživeti u nedovoljnim uslovima“, uslovljena brojnim razlozima.

Pročitajte i ovo: Pripreme za porođaj – oslobađanje od straha

Na primer, muški plodovi sporije sazrevaju, što ostavlja povećava njihovu ranjivost.

Rezultati ovog istraživanja, objavljeni su u časopisu Proceedings og the Academy of Sciences.

Ipak, istraživači su otkrili i da su izgledi za uspešno rađanje dečaka kod žena koje su pod stresom, veći ako trudnica dobije podršku prijatelja i porodice.

Pročitajte i ovo: Vežbanjem joge do lakšeg porođaja

„Kontrolni pregledi koji utvrđuju simptome anksioznosti i depresije postepeno moraju postati rutinski deo prenatalne prakse. Iako je naša studija mala, rezultati sugerišu i da je socijalna podrška trudnicama jako važna“, kaže dr Monk.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o postporođajnoj depresiji

Studija je takođe otkrila da trudnice, koje su bile u fizičkom stresu, imaju veću verovatnoću za prevremeni porođaj u odnosu na zdrave žene, dok su trudnice, koje su bile pod psihološkim stresom, imale više komplikacija pri porođaju nego zdrave majke ili one koje su tokom trudnoće bile u fizičkom stresu.