Sa početkom vežbanja, nekako se podrazumeva i početak raznoraznih dijeta.

U svakodnevnom govoru, nažalost, reč “dijeta” uglavnom se koristi u pogrešnom kontekstu.

mića5
Miroslav Ilić, profesor sporta i fizičkog vaspitanja, Fitness studio Maximus

Većina ljudi smatra dijetom redukovan režim ishrane koja ima za cilj gubljenje telesne mase, što nikako nije tačno. Po definiciji, dijeta predstavlja skup namirnica različitog porekla koje neko konzumira u toku dana.

U zavisnosti od potreba, dijeta se koriguje dodavanjem, tj. oduzimanjem namirica koje koristimo. Korekcija se može vršiti u različite svrhe: od zdravstvenih potreba, gde usled određenih stanja se moraju eliminisati jedne, a dodati druge namirnice, preko sportske prehrane, pojačane čak nekoliko puta u odnosu na “normalnu”, pa do estetskih potreba.

Ono što većinu nas zanima jesu dijete usmerene na redukciju telesne mase.

Danas smo okruženi dijetama raznoraznih egzotičnih naziva i, uglavnom, što je egzotičniji naziv, to po mišljenju širih narodnih masa, dijeta bolje “radi”.

Čitava filozofija dijeta može se “alanfordovski” sažeti u rečenici:

To je, naravno, satirično viđenje raznih filozofija koje pokušavaju da nam serviraju različiti magovi nutricionizma. Ali svakako nije daleko od istine. Ako želite da smršate, smanjite dnevni unos, napravite kalorijski deficit i bazirajte se na hrani sa smanjenom količinom ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom (da ne bi širili tekst, pogledati na Google-u šta to znači).

Poenta je redukcija “loših” namirnica i njihova zamena biološki kvalitetnim namirnicama.

Ako se dobro sećam, to se učilo u osnovnoj školi, negde oko petog-šestog razreda. Takve namirnice raspoređene u 3-5 dnevnih obroka, sigurno dovode do zadovoljavajućeg rezultata, bez pamćenja naziva kojekakvih dijeta.

Ako se zagledate dublje u sastav modernih dijeta koje “sigurno” rade, videćete da su sastavljene upravo od ovakvih namirnica, različito distribuiranih u toku dana, nedelje, meseca. Trik je komercijalne prirode, u svrhu prodaje kniga, DVD-eva, časopisa, a za tako nešto se mora biti pošto-poto drugačiji, uz, naravno, što egzotičniji naziv.

Ono što je zasigurno dobro kod marketinški eksponiranih dijeta je, kada odaberete jednu od njih i maksimalno joj se posvetite, bar ćete imati kako-tako uređenu ishranu i najverovatnije napredak u redukciji telesne mase, pod uslovom da je ispoštujete.

Da bih ostao u trendu, a bez pretenzija na prodaju, daću vam primer dijete koja se meni u toku mog rada pokazala kao 100% učinkovita. Jeste sporija, tj. ne gubi se ogromna količina kilograma u startu, ali zato ne dovodi do napada gladi, nesvestica i ostalih nuspojava koje se mogu sresti, naročiti kod radikalnijih dijeta.

Ona je kombinacija nekoliko principa i sastoji se od četvorodnevnih blokova.  U tekstu ću vam samo dati opšte smernice, bez konkretne količine namirnica.

Optimalna dijeta

Prvi dan je balansiran: proteini (što krtije meso, riba, jaja, bezmasni sir), ugljeni hidrati (integralni pirinač, pečeni krompir, sveže povrće), masti (iz morske ribe, hladno ceđenih ulja. itd.), u odnosu 40%-30%-30% od dnevnog unosa.

Podrazumeva se da su ugljeni hidrati sa što nižim glikemijskim indeksom.

Drugi i treći dan su proteinski (ponovo krto meso, jaja, riba, bezmasni sir), sa dodatkom manje količine sirovog povrća , zelene salate, itd. Takođe, raspoređeni u 4-5 dnevnih obroka.

Četvrti dan bio bi manje-više slobodan, što će reći da se do 18h može pustiti malo duši na volju, pa i zgrešiti sa slatkišima i testom u razumnoj količini.

Ova četiri dana se ponavljaju u ciklusima ukupnog trajanja 2 do 3 meseca. Ukoliko se dođe do trenutnog zastoja, ciklusi se mogu proširiti na 5, pa i 6 dana, pri čemu prvi i poslednji dan ostaju isti, a proteinski se povećavaju na 3, odnosno, 4 dana.

Bilo koju dijetu da izaberete u cilju postizanja zacrtanih rezultata, mogu vam savetovati da pokušate da je ispoštujete koliko god možete precizno, pa da sami procenite da li vam prija ili ne. Idealno bi bilo kada bi uspeli da celokupnu ishranu doživotno uredite tako da konzumirate konstantno isključivo biološki kvalitetne namirnice, sa povremenim izletima u zadovoljenje čula. Mada, sa današnjim tempom života, kao i sa ultra-mega-giga ponudom prerađene i instant hrane fenomenalnih ukusa, priznajem, vrlo je teško održati takav tempo.