Pored opasnosti od raka kože, tokom sunčanja, ugrožena je i lepota, a posledice se teško otklanjaju jer kreme sa estrogenom ne mogu da utiču na smanjenje bora, naročito onih koje su izazvane štetnim dejstvom sunčevih zraka.

Kožu koja je bila zaštićena od sunčevih zraka, kreme mogu podstaći na lučenje veće količine kolagena – supstance koja kožu čini glatkijom.

Mećutim, koža koja je slabije izlagana suncu, inače ima mnogo manje bora, naveli su stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu.

Photo by Pietra Schwarzler on Unsplash

“Najčešće želimo da se otarasimo bora sa lica, šaka i vrata”, rekla je Lora Riti, jedna od čelnih stručnjaka istraživanja.

Prema njenim rečima, rezultati istraživanja su iznenađujući.

Pročitajte i ovo: Deset najboljih CC krema i u čemu se razlikuju od BB krema

“Generalno, za estrogen se veruje da čini dobro koži. Mnoge kompanije nude proizvode na kojima piše da estrogen može da pomogne u borbi protiv starenja kože. To je samo delimično tačno. On je delotvoran samo na delovima kože koja nije izlagana suncu”, istakla je Ritijeva.

Tim na čijem čelu je bila Ritijeva, analizirao je 70 ispitanika, žena i muškaraca prosečne starosti 75 godina, ali je bilo i onih koji su tek prešli pedesetu.

Photo by Emily Goodhart on Unsplash

Napravljene su različite kreme sa estradiolom-aktivnim oblikom estrogena, koje su ispitanici nanosili na kožu na podlakticama i kukovima tri puta dnevno tokom dve nedelje.

Na kukovima, koji su uglavnom zaštićeni od svetlosti sunca, koža koja je tretirana estrogenom počela je da stvara više kolagena.

Pročitajte i ovo: Pedeset najboljih ženskih letnjih parfema

“Iznenađujuće je da značajnije promene u stvaranju kolagena nisu uočene, ni kod žena ni kod muškaraca nakon dvonedeljnog tretiranja estradiolom kože lica i podlaktice sa foto oštećenjima”, naveli su autori studije.

Photo by Kaci Baum on Unsplash

Samo starenje može izazvati pojavu finih bora i opuštene kože, ali kada se tome dodaju oštećenja izazvana dejstvom sunčevih zraka, rezultat je suva koža nejednake pigmentacije.

Zbog oštećenja koje izaziva sunčeva svetlost, ćelije kože prestaju da proizvode kolagen, a “mrtav” kolagen utiče na to da koža bude mnogo naboranija.

Pročitajte i ovo: Botoks briše bore sa lica

Postoje kreme i tretmani koji mogu stimulisati kožu da stvara kolagen.

Isti efekat autori studije hteli su da izazovu upotrebom kreme sa estrogenom, ali “estrogen više nećemo uzimati u obzir”, objasnila je Ritijeva.