„Seks, neuspeh i rastrzanost jedne Afroamerikanke između posla i života, bez filtera.“
— The New York Times

Sa velikim zadovoljstvom vam predstavljamo Sjaj američke mlade spisateljice Rejven Lejlani, književni hit koji je pobrao hvalospeve kritičara i dobitnik je prestižne nagrade Nacionalne književne kritike za debitantski roman.

Roman prati Idi, mladu Afroamerikanku koja radi slabo plaćen posao u izdavaštvu, umetnicu koja grca u dugovima, izgubljenu u odnosima sa muškarcima, nesigurnu šta želi u životu. Ona započinje vezu sa oženjenim belcem, čija žena ne samo da zna za aferu već je i njen deo. U tom savremenom kontekstu, Idi navigira kroz svakodnevicu koju definišu rasističke politike, ispitivanje seksualnosti i (ne)privilegovanost.

Ispričan u prvom licu, upečatljivim i neobuzdanim narativnim glasom, Sjaj na intiman i duhovit način opisuje šta danas znači biti mlad, kako se nositi sa usamljenošću i na koji način naći svoje mesto u svetu.

SJAJ, Rejven Lejlani, BOOKA

Fenomenalni prvenac američke spisateljice Rejven Lejlani o Afroamerikanki Idi, koja pokušava da se snađe u svetu privilegovanih u Njujorku. Ispričan u prvom licu, upečatljivim i neobuzdanim narativnim glasom, Sjaj na intiman i duhovit način opisuje šta danas znači biti mlad i kako se nositi sa usamljenošću.

„Priča o vanbračnoj vezi doživljava skriveni obrt kada zavodnica postane deo porodice.“
— The New Yorker

Idi pokušava da preživi. Brlja na dosadnom poslu u kancelariji, gde rade samo belci, spava s pogrešnim muškarcima, i ne ide joj jedino što joj je ikada značilo – slikanje. Počinje da se zabavlja s Erikom, sredovečnim belcem koji živi u predgrađu sa ženom saglasnom s otvorenim brakom i usvojenom crnom ćerkom. Kao da manevrisanje promenljivim prostorom seksualne i rasne politike nije dovoljno teško za jednu mladu ženu, nemajući gde, Idi upada naglavce u Erikov dom i porodični život.

„Humor u kombinaciji s kristalnom prozom u priči o mladoj Amerikanki na razmeđu kapitalizma, rasizma i seksizma.“
— The Guardian

Rejven Lejlani na intiman i bolno duhovit način opisuje šta danas znači biti mlad, kako se nositi sa usamljenošću i rasizmom, istovremeno ispitujući seksualnost i traume, moć i privilegije.

„Rejven Lejlani je stvorila lepu, saosećajnu priču o intimnosti i umetnosti koja će vas zapanjiti i raniti.“
Brit Benet, autorka romana Polovina koja nedostaje

Oštar, provokativan i iznenađujuće nežan, Sjaj je pobrao hvalospeve kritičara i dobitnik je prestižne nagrade Nacionalne književne kritike za debitantski roman.