Okovani u paru, gde ljubav ne zadovoljava već guši: ako ste u vezi kao u kavezu, jedino rešenje je da pobegnete odatle i idete dalje.

Ljubav postaje kavez kada su slobode ljubavnika povezanih u paru ograničene, kada se granice ne poštuju, kada je sopstvena individualnost potisnuta u drugi plan i postaje teško misliti o sebi pre svega kao o jedinki, individui, a ne samo o paru.

Ne govorimo samo o ekstremnim situacijama u kojima jedan partner drugom zabranjuje da izlazi ili se viđa sa prijateljima, već u kategoriju kaveza spadaju i situacije u kojima postoji emocionalna zavisnost.

Kao da pojedinac prestaje da postoji i sav se koncentriše na život u dvoje, kao da je sve usredsređeno na polovinu jabuke i ne shvatamo da smo već cela jabuka.

Pročitajte i ovo: Neodoljiva privlačnost manipulatora

Naš partner će moći da istakne karakteristike jabuke i umnoži naše blagostanje koje bi, međutim, već trebalo da postoji.

Dajemo vam četiri ubedljiva razloga da krenete dalje ako se nađete u kavezu.

Pronaći ćeš sebe

Kada se par uguši, lako je izgubiti iz vida svoje potrebe.

Pročitajte i ovo: Ako ste u ovakvoj vezi, počnite da pakujete kofere – znaci koji ukazuju na to da vaša veza nema budućnosti

Iz navike, nađemo se da se prilagođavamo potrebama ili zahtevima drugih, ostavljajući po strani hobije i strasti rizikujući da izgubimo važan deo svoje ličnosti.

Vreme je da okrenemo stranicu i da povratimo one delove nas zbog kojih se osećamo živima.

Spoznaćeš soptvenu hrabrost

Nije lako raskinuti okove i izaći iz veze u kavezu, inače ne biste ni došli do ove tačke.

Pročitajte i ovo: Ove strane nikada ne bi trebalo da tolerišeš partneru (jer to nije ”normalno” ponašanje)

Postoji dinamika emocionalne zavisnosti koju je teško prepoznati i prekinuti.

U trenutku kada to uradite, ponovo ćete otkriti pravo značenje reči hrabrost i moći ćete da je se setite kad god vam zatreba.

Naučićeš da voliš sebe

Odvajanje od štetnih veza uči nas da poštujemo sebe i svoj život.

Pročitajte i ovo: Strah od napuštanja umesto ljubavi

Kada bismo shvatili da je u vezi našeg najdražeg prijatelja osmeh nestao i da su se pojavili bol i negativnost, šta bismo preporučili?

Ponašajte se kao što biste se ponašali prema svojim najmilijima, savetujte se kako da volite sebe, a samim tim (a time i vremenom) doći će i snaga da okrenete stranicu.

Sačuvaćeš drugog

Ako se plašite da biste mogli povrediti drugu osobu, trebalo bi da mislite na to da to radite i za njeno dobro.

Pročitajte i ovo: Ključni sastojci ljubavi – bliskost, strast i odanost + onoga koga volimo duže gledamo

Veza u kavezu je štetna za oba partnera, bez obzira na uloge koje preuzimaju u paru.

Iz tog razloga, nakon početnog bola tipičnog za svaki raskid, biće prirodno pronaći ljubav prema sebi, neophodnu za našu sreću.