Da bismo imale savršenu kožu spremne smo da probamo bezbroj seruma i krema, kozmetičkih tretmana i pijuckamo vodu redovno. I pored toga, same sebi trljamo nos nečim što nikako nije eliksir zdravlja, već sasvim suprotno, dokazano je štetno, kako za naše zdravlje, tako i za ten, a to je  konzumiranje alkohola.

Alkohol je, zapravo, jedno od najštetnijih i najagresivnijih jedinjenja koje uništava našu kožu. Jednostavna je formula starenja kože – ako hoćete da ostarite, samo napred, konzumirajte alkohol.

picjumbo.com_HNCK1088

Dehidratacija je glavni problem!

Od te doze dolazi do ogromnog oštećenja kože. Alkohol utiče na bilo koju sluznu membranu od pankreasa i jetre, pa sve do kože. Prvi efekat je dehidratacija, jer alkohol apsorbuje svu tečnost iz kože. Ako uporedite ženu koja pije 20 ili 30 godina sa ženom istog godišta, koja nikada nije pila alkohol, videćete veliku razliku u stanju kože – kod prve, smežuranu, izboranu kožu, koja je čini starijom bar 10 godina.

Dolazi do upalnih procesa!

Alkohol uzrokuje upalu tkiva, a sistematska upala kože uzrokovana upotrebom alkohola stvara alergijsku reakciju – crvenilo u licu, crvene fleke po licu, proširene kapilare i sl. U početku mislite, oh, malo sam crvena, ništa specijalno, ali posle nekog vremena – šest meseci, godinu, dve, ako nastavite da pijete, može da se stvori stalno crvenilo lica, koje ne može ni sa čim da se ukloni.

drink-654938_1280

Možete da se vratite unazad, u razumnoj meri!

Ako prekinete da pijete alkohol, dobra stvar je to što vaša koža, kao i svaki drugi organ, ima sposobnost da se regeneriše. Telo poseduje fantastičnu moć rehidratacije. Samo, imajte na umu da sposobnost regeneracije zavisi od toga kolika šteta je naneta. Ako ste pili 15 ili 20 godina i prestali, to je dobro, ali pitanje je da li možete da povratite izgled kože kakav biste imale da niste pile alkohol. Kad jednom uništite kolagen, teško da možete da ga povratite.

Pažljivo birajte pića!

Ljudi će da piju alkohol, sviđalo se to nama ili ne. Tako da je pitanje šta od alkoholnih pića je najbolje da se pije, odnosno, šta nanosi najmanje štete. Različita pića imaju različiti efekat na kožu, ali generalno pravilo je što bistrije, to bolje. Vodka, džin i tekila brže izlaze iz našeg organizma. Ako već pijete, uzmite Vodku koja u sebi ne sadrži žitarice, već krompir. Mnogo je čistija i laganija, tako da lako ulazi i napušta telo, bez problema.

picjumbo.com_HNCK2224

Ako već pijete, bar smanjite.

Ne morate da pijete svaki dan, pijte svaki drugi dan. Dajte koži prostora da diše!

Ako imate 20 godina i pijete, alkohol napušta vaše telo u proseku za tri sata. Kad imate 40 godina, proces traje cela 33 sata.

Ako je vaše tranzitno vreme tri sata, to znači da možete da pijete u ponedeljak i u utorak vaše telo je čisto. Ako imate 40 i pijete svaki dan, to znači da se vaš organizam nikada ne trezni, tj. ne dajete vremena alkoholu da ispari iz vašeg organizma, stalno je u toksičnom stanju. Šta mislite kako se to odražava na sveukupno stanje vašeg organizma?! Smanjite bar na jednom nedeljno, što bi bila razumna mera.

Hidrirajte svoje telo!

Pijte dovoljno tečnosti, tj. vode.

Ako već pijete alkohol, unosite redovno i dovoljne količine vode, što će pojačati dijuretički efekat. Verujem da to sve majke govore u poslednje 2.000 godina, ali niko ne sluša svoje majke, pa zašto biste i vi!

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.