Uprkos svetskoj slavi i sjaju holivudskog glamura, glumica Odri Hepbern doživela je i mnogo životnih udaraca koje je uspela svaki put da prebrodi i postane sinonim za jaku ženu.

Rođena kao Odri Ketlin Raston 1929. godine u Briselu, slavna glumica preminula je 1993. u Švajcarskoj, u 64. godini. Tokom detinjstva, njena majka baronesa Ela fon Himstra učila ju je bontonu i plemićkim manirima, govoreći joj da je ženi najjače oružje upravo ženstvenost i osmeh.

Ipak, Odrino detinjstvo je obeležila i velika bol zbog njenog oca, bankara Jozefa Viktora Antonija Rastona, koji je napustio porodični dom kada je glumica imala šest godina.

Očev odlazak Hepbernova je opisala kao „najtraumatičniju stvar koja joj se ikada dogodila“, a godinama je pokušavala da ga pronađe, što joj je na kraju i pošlo za rukom. Teško bolesnog oca pronašla je u Irskoj, a do njegove smrti mu je slala novčanu pomoć.

S majkom se selila po Evropi, živela u trošnim stanovima, dok su obe radile razne poslove da bi preživele. Odri je istovremeno pohađala školu baleta, a nakon završetka Drugog svetskog rata, preselile su se u London. „Kao glumica sam mogla da zaradim tri funte više nego kao balerina, pa je glumačka karijera bila najbolje rešenje“, izjavila je jednom prilikom.

U Holivudu su svi čuli za Odri 1953. godine, zahvaljujući ulozi u legendarnom filmu Praznik u Rimu. Usledilo je preseljenje u Los Anđeles, ugovor s filmskim studijom „Paramaunt“, ali i brojne ljubavne patnje.

I godinu dana pre holivudske slave, Odri je doživela veliko ljubavno razočaranje kada je već odabrala datum venčanja i haljinu, a zatim shvatila da brak s Džejmsom Hansonom neće uspeti zbog poslovnih obaveza. Ipak, često je isticala da je s njim doživela „ljubav na prvi pogled“.

U vreme snimanja filma Sabrina, kada je upoznala i dizajnera Ibera de Živanšija i postala njegova muza, Odri se ludo zaljubila u glumca Vilijama Holdena, koji je tada bio u braku. Iako je maštala o tome da će zbog nje ostaviti suprugu i s njom zasnovati porodicu, saznala je da se podvrgnuo vazektomiji, nakon čega je shvatila da se ta veza neće obistiniti. „Jako sam zaljubljive prirode. Imam tu lošu osobinu da kad počnem romansu, odmah zamišljam sebe s tim čovekom u dubokoj starosti, a kasnije patim“, rekla je glumica jednom prilikom.

Svog prvog supruga Mela Ferera upoznala je 1954. godine, a 1960. par je dobio sina Šona. Tada je njihov brak počeo da se raspada, a javnost je za to krivila njegovu tešku narav. Odri je doživela i dva pobačaja, a doktori su je upozoravali da je to zbog prevelikog stresa. Šuškalo se i da je suprug fizički i psihički zlostavlja, zbog čega ne može da iznese trudnoću, ali i da je imao brojne ljubavnice, zbog čega se njihova ljubav ugasila nakon 14 zajedničkih godina.

Drugo „sudbonosno da“ izgovorila je 1969. godine italijanskom psihijatru Andreu Dotiju, kojeg je upoznala tokom putovanja s prijateljima po Grčkoj. Godinu dana kasnije par je dobio sina Luku, a 13 godina kasnije je Odri ponovno bila sama, kada je saznala da njen suprug ima čak nekoliko mlađih ljubavnica.

„Oba puta sam čekala da mi sinovi porastu da bih se razvela. Nisam želela da dečaci ostanu bez očeva dok su mali. Njihova rođenja su dve najlepše stvari koje su mi se dogodile u životu. Majčinstvo i porođaj su najlepša iskustva na svetu“, govorila je Odri.

Nakon brojnih životnih udaraca, glumica se više nikada nije udavala. Tako je od 1980. godine živela s glumcem Robertom Voldersom, kojeg je upoznala pred kraj drugog braka. Jednom prilikom je otkrila da joj je tih devet godina s njim bilo najlepše doba života.

Pri povratku iz Somalije 1992, gde je radila s Unicefom, holivudska glumica počela je da oseća nepodnošljive bolove, a ubrzo je ustanovljeno da boluje od raka creva i pluća.

U januarau 1993. godine ugasio se život Odri Hepbern, a grob u Švajcarskoj i dan danas je pun cveća.