Kako doneti pravu odluku? Kako ostati ispravna i pravedna osoba? Treba li ići za osećanjima ili razumom? Može li se verovati rečima druge osobe? Kako živeti sa osećajem krivice zbog moguće greške u proceni? Da li treba da nosimo težinu ove krivice?

Odluka, Karin Tuil, BOOKA

Sve su to pitanja koja Tuil majstorski obrađuje u ovom kompleksnom i intrigantnom romanu o slobodi, predrasudama, savesti i moralnim konfliktima u svakom od nas.

„Briljantan psihološki triler.“
L’Obs

Smešten u Francusku u kojoj je osećaj sigurnosti u korenu uzdrman nakon terorističkih napada u Parizu 2015, roman Odluka prati život Alme Ravel, antiterorističke istražne sutkinje, majke, prijateljice, ljubavnice, žene od koje se očekuje da bude snažna u svim okolnostima.

„Tuil uvek uspeva da pronikne u bolesti društva. U romanu Ljudska posla osvrnula se na #MeToo, dok se u Odluci bavi krizom pravosuđa, pritiscima, pretnjama i nedostatkom resursa.“
Paris Match

Ambiciozna i istinoljubiva, Alma treba da odluči o sudbini mladića za koga se sumnja da se pridružio teroristima. Težina njene odluke je ogromna: ako pogreši, može osuditi nevinog čoveka na život u zatvoru, ili pak rizikovati da na slobodi bude neko ko može izvršiti napad. Ovoj profesionalnoj dilemi dodaje se još jedna, intimnija: nezadovoljna u braku s propalim piscem, Alma već mesecima ima tajnu aferu s advokatom osumnjičenog. Svesna konflikta interesa, neprestano se preispituje utiču li emocije na njene odluke.

„Neverovatan, moćan, pravedan roman koji ulazi u svakodnevni život antiterorističke istražne sutkinje. Ovakve knjige prihvataju svet, ukazuju na protivrečnosti bića i višestruke identitete koje svako nosi u sebi.“
Le Figaro Littéraire

Karin Tuil piše provokativno, pitko i hrabro o gorućim temama današnjeg društva: terorizmu, pravdi i odgovornosti. Čitaoci se, poput sutkinje, nalaze pred dilemama koje je gotovo nemoguće razrešiti: čemu i kome verovati, kako doneti ispravnu odluku i kako živeti sa osećajem krivice zbog moguće greške u proceni? Odluka je kompleksan i intrigantan roman o moralnim konfliktima u svakom od nas, koji će vas naterati na razmišljanje o slobodi, predrasudama, savesti i hrabrosti da se dela.

Knjigu možete kupiti preko sajta ili u knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 990 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.