Nije slučajno što toliko volimo more: zahvaljujući njegovim blagodetima, koje se (delimično) mogu reprodukovati čak i kod kuće – objašnjavamo kako nas čini srećnima.

Nije samo zato što je (često) sinonim za odmor. More je dobro za raspoloženje i telo i donosi bezbrojne koristi za naše zdravlje.

More ima posebnu moć na naše blagostanje, toliko da se smatra jednim od faktora koji bi najviše mogao da doprinese smanjenju stresa.

Evo njegovih glavnih prednosti koje su objašnjene na biološkom i psihološkom nivou.

Zvuk talasa

Šum talasa se smatra belim šumom, to je zvuk koji potiče od zbira svih čujnih frekvencija.

Ova vrsta buke može se naći pre svega u prirodi, u dahu vetra ili kiši.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da se kupamo u moru

Njegov efekat je da uliva smirenost i samopouzdanje jer podseća na istu buku koju smo čuli na najbezbednijem mestu od svih: u majčinom stomaku.

Ako ne možete da odete na plažu, a potrebna vam je pomoć da opustite svoj um, reprodukujte beli šum čak i kod kuće, fenom za kosu ili usisivačem.

Plava boja

Plava je boja koja izaziva spokoj, podstiče introspekciju i unutrašnju mirnoću.

Zbog toga je more oduvek bilo razlog za velika razmišljanja i inspiracije iz kojih smo mogli da izvučemo velike koristi.

Pročitajte i ovo: Da li je panični poremećaj dijagnoza ili simptom?

Da li ste u trenutku konfuzije i da li se borite da pronađete pravi put? Priuštite sebi vikend na moru koji ćete posvetiti samo sebi.

Miris mora

Miris mora je mešavina vode i vazduha koja ima veliku regenerišuću moć.

Pročitajte i ovo: Terapija nadoknađivanja hormona posle menopauze i rizik od bolesti

Visok sadržaj joda, mineralnih soli i magnezijuma takođe garantuje efekat protiv starenja i može značajno doprineti ubrzanju našeg metabolizma i pomoći nam u fazi mršavljenja.

Woman pool photo created by artursafronovvvv - www.freepik.com
foto by artursafronovvvv – www.freepik.com

Regeneriše telo

Sa gradskom vrelinom pati i naše telo.

Noge otiču jer se limfni sistem i cirkulacija bore da dobro funkcionišu.

Pročitajte i ovo: Da li treba da koristimo vitaminske suplemente ili ne?

Nekoliko sati na moru omogućavaju nam šetnju plažom i regenerativne kupke koje mogu tonirati, izduvati umorne gležnjeve i noge.

Nije slučajno što se karakteristike morskog okruženja mogu pronaći u specifičnim tretmanima zvanim talasoterapija, a koji se mogu naći u mnogim banjama i termalnim centrima gde možete (barem delimično) iskoristiti prednosti morske vode.