Nad nama je i već nas obasjava pravi Honey Moon – pun Mesec poznat još i kao Strawberry Moon, Rose Moon i LRO Moon (Lunar Reconnaissance Orbiter).

Predstojeći pun Mesec nazivaju sa čak četiri imena – Mesec jagoda (Strawberry Moon), Mesec meda (Mead Moon, Honey Moon), Mesec Ruža (Rose Moon) i LRO Moon.

Sledeći pun Mesec biće u ponedeljak ujutro, 17. juna 2019. godine, pojavljujući se “nasuprot” Suncu u 08:31h. Ovog puta imaćemo pun Mesec cela tri dana oko tog vremena, od subote uveče do utorka ujutru. Almanah Mejn farmera prvi put je objavio indijanska imena za pune Mesece 1930-ih. Prema ovom almanahu, pun Mesec u junu ili poslednji prolećni pun Mesec poznat je kao Mesec jagoda, ime koje je univerzalno za svako pleme Algonkuin. Ime dolazi od relativno kratke sezone za branje jagoda u severoistočnoj Severnoj Americi.

Pročitajte i ovo: Planete u Blizancima, u natalu i tranzitu

Staro evropsko ime za ovaj pun Mesec je Mead Moon ili Honey Moon. Mead je piće napravljeno fermentacijom meda pomešanog sa vodom, ponekad sa voćem, začinima, žitaricama ili hmeljom.

Pročitajte i ovo: Pun Mesec nudi povoljnosti

Tradicija nazivanja prvog meseca braka “medenim mesecom” datira barem od 1500-tih godina i može biti povezano sa ovim punim Mesecom, bilo zbog običaja venčavanja u junu ili zato što je “Medeni mesec” “najslađi” Mesec godine.

Pročitajte i ovo: Kineska tradicionalna medicina o uticaju punog Meseca

Neki spisi sugerišu da je vreme oko Letnjeg solsticija krajem juna bilo kada je med bio zreo i spreman da se bere iz košnica ili iz divljine, što je ovo učinilo “najslađim” Mesecom.

Evropljani su ovaj pun Mesec zvali i Rose Moon. Neki veruju da ovo ime dolazi od boje punog Meseca u ovo doba godine. Orbita Meseca oko Zemlje je skoro u istoj ravni kao i orbita Zemlje oko Sunca (samo oko 5 stepeni).

Pročitajte i ovo: Kratka istorija Đotiša – vedske astrologije

Kada se Sunce pojavi na nebu u blizini letnjeg solsticija, pun Mesec nasuprot Suncu generalno je najniži na nebu. Naročito za više evropske geografske širine, pun Mesec najbliži letnjem solsticiuj sija kroz više atmosfere nego u drugim periodima godine.

Pročitajte i ovo: Harmonična i neharmonična Venera

Ovo može dati punom Mesecu crvenkastu ili ružičastu boju (iz mnogo istih razloga zbog kojih sunce u usponu ili zalasku izgleda crveno).

Još jedno pleme je, takođe, dalo ime ovom punom Mesecu. Ovo pleme je geografski raštrkano, ali uglavnom živi u srednje Atlantskoj regiji, u Sjedinjenim Državama.

Pročitajte i ovo: Kojem tipu astrološkog ponašanja pripadate?

Jezik ovog plemena je prvenstveno engleski, ali sa liberalnim skraćivanjem akronima, tajanstvenih naučnih i inženjerskih termina i havajskih fraza. Ovo pleme, sastavljeno od ljudi iz svih sredina, posvećeno je proučavanju Meseca.

Pročitajte i ovo: Sedma kuća horoskopa i planete u njoj

Ovo pleme zove junski puni Mesec LRO Mesec, u čast svemirskog broda Lunar Reconnaissance Orbiter, koji su krenuli prema Mesecu pre 10 godina, 18. juna 2009. godine.

U lunisolarnim kalendarima meseci se menjaju sa novim Mesecom, a puni meseci padaju u sred lunarnih meseci. Ovaj puni Mesec je sredina petog meseca kineskog kalendara i Sivan u hebrejskom kalendaru.

Pročitajte i ovo: Aspekti Sunca i Plutona u muškom horoskopu i njegov odnos prema ženama

U islamskom kalendaru, meseci počinju prvim viđenjem polumeseca koji je rastao, nekoliko dana nakon mladog Meseca. Ovaj pun Mesec je blizu sredine Shavvala.

Inače, astrološki gledano, pun Mesec dešava se u Strelcu, na 25. stepenu devetog znaka zodijaka, u ponedeljak, 17. juna, ujutro u 08.31h, i uticaće na sve nas, ali najviše na promenljive znake – a to su, Strelac, Ribe, Blizanci i Devica.