Danas je svečano proslavljen jubilarni, 75. Dan jugoslovenskog dramskog pozorišta. Kao i svake godine podsetili smo događaja koji su obeležili život i rad našeg pozorišta od prošlog 3. aprila.

Predstavili smo monografiju o Teatru „Bojan Stupica“, čiji je autor Aleksandar Milosavljević, najavili prvi broj E-magazina koji će svakog meseca biti dostupan našoj publici na sajtu Pozorišta i našim društvenim mrežama a, kao i uvek kada se okupimo povodom Dana pozorišta, dodelili smo Godišnje nagrade i priznanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Godišnje nagrade za režiju dobili su: Jagoš Marković za Čudo u Šarganu, Vito Taufer za Edipa i Egon Savin za Razvojni put Bore šnajdera.

NENAD JEZDIĆ
Autor fotografija je Jakov Simović

Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobili su glumice i glumci: Anita Maničić za ulogu Ikonije u predstavi Čudo u Šarganu, Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi Čudo u Šarganu, Nenad Jezdić za naslovnu ulogu u predstavi Razvojni put Bore šnajdera i ulogu Prosjaka u predstavi Čudo u Šarganu, Milan Marić za ulogu Edipa u istoimenoj predstavi, Nataša Ninković za ulogu Jokaste u predstavi Edip, Marko Radojević za ulogu Pevača u predstavi Edip, Jovana Belović za ulogu Lavinije u predstavi Tit Andronik, Sloboda Mićalović za ulogu „Ona“ u predstavi Vatre, Milena Vasić za ulogu Fedre/Magdalene u predstavi Vatre i Nataša Tapušković za ulogu Sapfo/Terapeutkinje u predstavi Vatre.

MILAN MARIĆ
Autor fotografija je Jakov Simović

Godišnja kolektivna nagrada za glumačko zajedištvo, uzajamnost i predanost u razmeni emocija i energije dodeljena je glumačkom ansamblu predstave Razvojni put Bore šnajdera: Nenadu Jezdiću, Irfanu Mensuru, Branislavu Lečiću, Radovanu Vujoviću, Nebojši Milovanoviću, Ognjenu Nikoli Raduloviću, Branki Šelić, Tamari Dragičević, Milici Gojković, Đorđu Pantoviću i Lazaru Đukiću.

Nagrada za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ pripala je Milanu Mariću za ulogu u predstavi Edip.

SLOBODA MIĆALOVIĆ
Autor fotografija je Jakov Simović

Lana Cvijanović je laureatkinja Godišnje nagrade JDP-a za kostimografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi Razvojni put Bore šnajdera a Ireni Popović pripala je Godišnja nagrada JDP-a za muziku u predstavi Tit Andronik.

Godišnja nagrada za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja naše kuće dodeljena je dizajnerima svetla Jovanu Stankiću i Siniši Čupiću, glavnoj garderoberki Ljiljani Nedeljković, kreatorki scenske maske Gordani Jadžić i grafičkom dizajneru Adamu Rakičeviću.

NATAŠA NINKOVIĆ
Autor fotografija je Jakov Simović

Nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a dobio je Milan Marić za ulogu Edipa u istoimenoj predstavi.

Nagrada „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca pripala je Joakimu Tasiću za uloge Glasnika iz dvora u predstavi Edip i Saturnina u predstavi Tit Andronik. Pozorište je, zajedno sa Gradom Beogradom, ustanovilo ovu nagradu 2021. godine.

MILENA VASIĆ
Autor fotografija je Jakov Simović

Zahvalnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta za dugogodišnju saradnju i podršku dodeljena je Raiffeisen banci. Zahvalnica je dodeljena i kompaniji Movem Fashion (Boss).