Morati se namiriti ne zvuči baš romantično. Na kraju krajeva, Bitlsi nisu pevali „All you Need Is to Settle“, a Vitni Hjuston nije rekla „I Will Always Settle for you“. A vaš partner možda neće dobro prihvatiti ako kažete: “Dušo, čestitam, odlučila sam da se zadovoljim sa tobom.”

Ali možda ćete se boriti sa čitavom uznemirujućom idejom da morate da se zaljubite ako birate između potencijalnih partnera u koje niste sigurni. U ovom slučaju, „namiriti se“ znači da na neki način prihvatate manje od onoga što zaista želite ili osećate da zaslužujete u romantičnom partneru.

Naravno, veliko je pitanje da li ste previše izbirljivi. Odgovor može biti da ako isključujete ljude kao partnere samo zbog površnih stvari koje se mogu premostiti kao što su njihov izgled, rasa/etnička pripadnost, hobiji, karijera ili geografska lokacija. Naravno, nijedan partner/situacija neće biti savršena, tako da ćete morati da se zadovoljite nekim razlikama od svog apsolutnog ideala.

Image by prostooleh on Freepik

Ali evo 10 stvari o kojima zaista ne bi trebalo pregovarati:

# Neko ko te ne poštuje

Ne prihvatajte situaciju u kojoj druga osoba ne poštuje vas, vaše mišljenje ili vaše napore. Ako želite da vas ne poštuju, postoji mnogo ljudi van romantične veze koji vam to mogu učiniti.

Photo by Irina Kostenich on Unsplash

# Neko koga ne poštuješ

Slično tome, ako ne poštujete svog partnera, budite dovoljno poštovani da prekinete vezu i oslobodite osobu da pronađe nekog drugog.

# Neko čija je ličnost suštinski nekompatibilna sa vašom

Razmislite o „najviše“ u vezi sa obe vaše ličnosti i da li su one suštinski nekompatibilne: šta je svakom od vas najvažnije u vezi obe vaše ličnosti, šta je najteže, a šta najneobičnije? Sa druge strane, ako imate neobičnu ličnost i pronašli ste nekoga ko zaista odgovara vašoj ličnosti i ceni to, onda ste možda pronašli čuvara igle u plastu sena.

Photo by Roberto Nickson (@g) on Unsplash

# Neko ko te zaista ne razume

Nerazumevanje može učiniti da se osećate kao da ste sleteli na drugu planetu: veoma usamljeni, veoma otuđeni. Naravno, morate da pomognete svom partneru da vas upozna, a ne da pretpostavljate da vaš partner ima šesto čulo ili da vas jednostavno može izguglati. Ali ako ste već pokušali da dočarate ko ste, a vaš partner vas još uvek ne razume ili, što je još gore, čini se da se ne trudi da vas bolje upozna, možda je vreme da shvatate maglu i idete dalje svojim putem.

# Neko ko se ne trudi

Govoreći o trudu, značajna druga osoba može imati najbolje trbušnjake, najbolje cipele, najbolji smisao za modu, najbolje hobije, pa čak i najbolju ličnost, ali ako se taj partner neće potruditi da veza funkcioniše, zašto se njime gnjaviti?

Photo by Dani Vivanco on Unsplash

# Neko ko nije u potpunosti dostupan

Da bi veza funkcionisala, ta osoba zapravo mora da vam bude dostupna, što znači da ta osoba ne može biti već oženjena / udata, potajno žudeti za nekim drugim prošlim ili sadašnjim, ili biti zavisna od nečega poput droge ili alkohola.

# Neko kome ne verujete

„Pobrinuću se da me on ili ona ne prevari“, nije dobar način za započinjanje veze. Morate biti oprezni i stalno na oprezu je iscrpljujuće. Naravno, to može doneti neku seksualnu napetost i intrigu. Ali na duge staze, veza bi trebalo da donese utehu, a ne anksioznost. I drugo, niko ne vara zato što je njegov partner loš ili je onaj drugi bolji, već zbog svojih dubokih emotivnih problema, trauma i nesigurnosti.

Photo by Haley Rivera on Unsplash

# Neko sa kim ne možete potpuno i iskreno da komunicirate

„Ne možemo baš da pričamo jedno sa drugim, ali inače brak je sjajan“ je nešto što se ne čuje često. Otvorena i jasna komunikacija je fundamentalna za svaku zdravu vezu i prvi korak u rešavanju problema.

# Neko kome niste na prvom mestu

Jednom sam bio u vezi sa ženom čija je prva osoba bila muški najbolji prijatelj kojem bi se obraćala kad god bi se osećala veoma srećnom ili veoma tužnom zbog nečega. Kada je izrazila veliko interesovanje da se uda za mene, hteo sam da pitam: „Hoću li biti pozvan na venčanje ili će me tvoj prijatelj predstavljati?“ Naravno, ne možete biti sve svom partneru ili obrnuto. Naravno, i dalje ćete želeti da prijatelji, porodica i drugi budu važni delovi vašeg života. Ali ne sluti na dobro kada je vaša sklonost da odete nekom drugom osim svom partneru kad god želite da podelite nešto zaista uzbudljivo ili zaista izazovno u svom životu.

# Neko sa kim ne osećate jaku vezu

Brak nije kao IKEA nameštaj. Ne možete samo uzeti delove i metodično ih sastaviti jer izgledaju kao da bi trebalo da se uklapaju. Na kraju, vas dvoje morate imati snažnu prirodnu vezu koja može da izdrži sve što vam život mora baciti.

Takva veza možda neće biti odmah prisutna; jakim vezama treba vremena da se razviju. Ali u nekom trenutku, nakon pokušaja neko vreme, možete nekako reći kada se ta veoma jaka veza nikada neće desiti.

I pod jakom vezom, ne mislim na to da ste zajedno vezani lisicama ili jednostavno na neku drugu vrstu fizičke ili seksualne veze. Mislim na kombinaciju emocionalne i intelektualne veze jer ćete vas dvoje morati da prođete kroz mnogo toga u životu zajedno i ne možete stalno da nosite svoj krevet.

To bi trebalo da reši problem. Ako je bilo šta od gore navedenog prisutno, nastavite dalje, jer ova osoba nije prava osoba za vas.