Današnji čovek je pod velikim opterećenjima, jer je misao postala dominantna u celokupnom funkcionisanju.

Čak i oni koji pokušavaju da ne misle, zapravo samo potiskuju – čime pogoršavaju stvari iako, na prvi pogled, ne izgleda tako.

Josif Fidanovski, psihoseksualni terapeut i savetnik za partnerske odnose

Nije ni čudo što mnogi, kada krenu na terapiju, ili počnu opsesivnije da misle o problemu, ili ne uspevaju da uhvate svoje “napade”.

Pročitajte i ovo: Kako da imate seks svaki dan po ceo dan

Misao je pogodila celo čovečanstvo, do te mere smo zadivljeni njom, da svako pokušava da smisli nešto što bi bilo posebno. U šali često imam običaj da kažem: „Ne vredi, šta god čovek pokuša da smisli, već su to smislili Kinezi.“

Pročitajte i ovo: Sigurne poze za postizanje orgazma

Šalu na stranu, uvek se mogu smisliti nove stvari, doneti na novi način ili makar ponoviti nešto što je vredno pomena.

Međutim, čovek koji pridaje značaj mišljenju, vremenom može postati rob misli.

People photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto by svetlanasokolova, Freepik.com

Kao što novac ne treba da bude naš gospodar, već dobar sluga s kojim lakše funkcionišemo, tako ni misao ne bi trebalo da ima ključnu ulogu u našem životu, jer sama egzistencija podrazumeva više nivoa funkcionisanja.

Pročitajte i ovo: Kako da pronađeš njenu G tačku

Ako sve provlačite kroz misao, onda je vaša percepcija jako ograničena. Zapravo, misao je smetnja da vidite stvari jasnije.

Koliko je misao produktivna kada je seks u pitanju?

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Dok vodi ljubav, mlada osoba ne može a da ne razmišlja jer su joj bitni: način na koji se sve to obavlja, poze koje se menjaju, scenario koji mora da zadovolji drugu stranu i kvantitet koji će označiti da je među njima sve OK, da se vole i žele.

Zapravo, tada se samo o seksu i razmišlja.

Love photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto Racool_studio, Freepik.com

Nešto slično je i kada čovek ima neki seksualni problem, samo što kod njega imamo negativnu napetost kao odraz razmišljanja i negativne anticipacije seksualnog čina, za razliku od funkcionalne mlade osobe koja je pozitivno nadražena.

Pročitajte i ovo: Kako da povećate svoj seksualni apetit

Znači, misao posreduje u samom seksualnom činu, bilo da je on uspešan ili neuspešan.

U prvom slučaju se radi o pozitivnim mislima i osećanjima, koja kasnije mogu voditi ka pravom seksualnom samopouzdanju, dok se u drugom radi o negativnim mislima i osećanjima, koja vode ka povlačenju ili ka opsesivnim pokušajima da se dokaže i pokaže da je sve ok. Misao je ta koja je odredila doživljaj i trasirala dalji put.

Pročitajte i ovo: Vagina vam je suva kao Sahara?

Neretko se  pitanje “da li ću moći da obavim seksualni čin kako treba” može pretvoriti u pravi “pakao” ako osoba ne uspe da kroz nova pozitivna iskustva sa partnerom, smanji i eliminiše taj strah.

People photo created by Racool_studio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Ponekad on ume da bude duboko ukorenjen u samoj osobi i da govori o strahu od intimnosti i bliskosti koji se uobličava na taj način, kroz seksualnu disfunkciju.

Ako uzmemo u obzir da erekcija simbolizuje pravu opuštenost čoveka u prisustvu druge osobe kroz senzualni i seksualni dodir, milovanje i poljupce, postavlja se pitanje: šta sprečava tu opuštenost?

Pročitajte i ovo: Najgore stvari koje možete da uradite dok ga oralno zadovoljavate

Misao, koja je dugo nesvesno održavana kroz izbegavanje suočavanja s njom, određivala je iz “pozadine” mnoge neuspešne seksualne pokušaje, jer se osoba konstantno branila od nje – zato što ona užasava čoveka i “govori” o pravoj muškosti ili ženskosti.

Pročitajte i ovo: Šta bi muškarci trebalo da znaju o pružanju oralnog seksa ženama

Tu dolazimo do negativnog seksualnog identiteta, pa njegova promena zahteva pravo angažovanje i klijenta i terapeuta.

Birthday photo created by prostooleh - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Prorađivanje misaonih tokova na terapiji

Međutim, mi se  kroz terapeutski rad stalno vraćamo na različite misaone tokove da bismo došli do “identifikacijskih” misli – onih sa kojima se osoba srodila i doživljava sebe kroz njih.

Pročitajte i ovo: Seks i hrana – šta jesti, a šta nikako ne, ako hoćete da imate dobar seks

Čak i da osoba izgovara da se ne boji, ili ne oseća napetost, to ne može biti istina kada postoji problem, nego se radi o tome da su stvari duboko zakopane u podsvesti.

Primer za to je hijerarhija strahova koju pravim sa klijentima, u kojoj se ponekad dešava da ne navedu seksualnu situaciju, već neke druge, iako su došli sa namerom da baš taj deo promenimo.

Pročitajte i ovo: Jedini razlog zašto je veličina penisa bitna

To govori o tome da se osoba boji i stidi da o tome svesno razmišlja, zbog čega joj takva situacija nije u vidnom polju. Dalji razgovor potvrđuje činjenicu da seksualna situacija ima svoje mesto u hijerarhiji, iako se činilo da klijenti ne osećaju strah i nelagodnost u vezi sa njom.

Background photo created by rawpixel.com - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Sam proces osvešćivanja ide kroz misaoni proces gde, nakon spoznaje i uvida u ono što ranije nije bilo prepoznato, radimo na promeni i pozitivnom seksualnom identitetu.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Kroz taj proces, misao ima svoje mesto, što bi značilo da svesno koristimo misao i um, konvertujući negativne misli u pozitvne, da bi kasnije kroz seksualne zadatke imali nova seksualna iskustva i postigli funkcionalnost.

“Konačni” cilj, a ujedno i pravo opuštanje, bio bi da klijenti nauče da funkcionišu u seksu bez misli, što bi govorilo o njihovoj pravoj očišćenosti.

Pročitajte i ovo: SEKSUALNO SAMOPOUZDANJE: Uspešan seks sve rešava?! Da li je baš tako?!

Naravno, to ne mora da bude terapijski cilj, ali za one koji zaista žele da upoznaju duhovniju dimenziju seksa, taj cilj je vredan pažnje.