Žao nam je da vas ometamo dok se sunčate pod suncobranom na plaži ali želimo da podelimo sa vama neke ohrabrujuće vesti koje bi mogle značajno da pomognu u postavljanju dijagnoze raka kože.

Nova studija objavljena u stručnom magazinu JAMA Dermatology otkriva dva nova simptoma ovog oboljenja – bol (bolna mesta na koži) i svrab.

Pored već poznatih mogućih predznaka raka kože (solarne keratoze – crvene fleke koje se pojavljuju usled prevelike izloženosti suncu, najčešće na glavi, vratu, rukama ali i na drugim mestima na telu, kožni rogovi – izrasline od keratina, površnih ćelija kože, farmerska usna – crvene mrlje koje se ljuspaju ili trajna suvoća i pucanje usana i promene mladeža), razmislite i o dodavanju ovih simptoma na listu promena na koje bi trebalo obratiti posebnu pažnju.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 268 ispitanika sa dijagnozom jednog od tri glavne vrste raka kože – karcinom bazalnih i epitelnih ćelija i melanom. Ispitanici su zamoljeni da rangiraju na skali od jedan do deset nivo bola ili svrab ozleđenog mesta (lezija). Rezultati su pokazali da je 37% kancerogenih ozleda svrbelo, dok je 28% okarakterisano bolnima. Mnogi pacijenti iskusili su oba simptoma zajedno – 46% bolnih ozleda je takođe svrbelo, dok je 60% bolnih ozleda izazivalo manji doživljaj svraba, više kao neko grebuckanje.

Interesantno je da su svrab i/ili bol karakterisali karcinom bazalnih i epitelnih ćelija, dok su značajno manje imali veze sa melanomom. Na neki način, to je prava šteta jer je melanom mnogo smrtonosniji od druge dve vrste karcinoma kože i bilo bi dobro da imamo još dva dodatna simptoma koja bi mogla da pomognu lekarima da lakše i brže dijagnostifikuju oboljenje u ranoj fazi kada je mogućnost izlečenja mnogo veća. U svakom slučaju, rezultati studije su izuzetno korisni, imajući u vidu sve veći porast oboljenja sveukupno.

Pacijenti ponekad imaju višestruke ozlede, lezije, koje sumnjivo izgledaju, tako da bi kod onih koji osećaju svrab i bol trebalo razmotriti mogućnost pojave melanoma, izjavio je glavni autor studije Gil Yosipovitch, predsednik odeljenja za dermatologiju na Medicinskom fakultetu Templ Univerziteta, kako se kaže u saopštenju te institucije.

Istraživači se nadaju da će rezultati studije pomoći lekarima u postavljanju ispravne dijagnoze bolesti raka kože.

Ipak, postoji tu ponešto i za vas, a to je da obratite pažnju na pojavu svraba i bolnih mesta na koži.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.