Žao nam je da vas ometamo dok se sunčate pod suncobranom na plaži ali želimo da podelimo sa vama neke ohrabrujuće vesti koje bi mogle značajno da pomognu u postavljanju dijagnoze raka kože.

Nova studija objavljena u stručnom magazinu JAMA Dermatology otkriva dva nova simptoma ovog oboljenja – bol (bolna mesta na koži) i svrab.

Pored već poznatih mogućih predznaka raka kože (solarne keratoze – crvene fleke koje se pojavljuju usled prevelike izloženosti suncu, najčešće na glavi, vratu, rukama ali i na drugim mestima na telu, kožni rogovi – izrasline od keratina, površnih ćelija kože, farmerska usna – crvene mrlje koje se ljuspaju ili trajna suvoća i pucanje usana i promene mladeža), razmislite i o dodavanju ovih simptoma na listu promena na koje bi trebalo obratiti posebnu pažnju.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 268 ispitanika sa dijagnozom jednog od tri glavne vrste raka kože – karcinom bazalnih i epitelnih ćelija i melanom. Ispitanici su zamoljeni da rangiraju na skali od jedan do deset nivo bola ili svrab ozleđenog mesta (lezija). Rezultati su pokazali da je 37% kancerogenih ozleda svrbelo, dok je 28% okarakterisano bolnima. Mnogi pacijenti iskusili su oba simptoma zajedno – 46% bolnih ozleda je takođe svrbelo, dok je 60% bolnih ozleda izazivalo manji doživljaj svraba, više kao neko grebuckanje.

Interesantno je da su svrab i/ili bol karakterisali karcinom bazalnih i epitelnih ćelija, dok su značajno manje imali veze sa melanomom. Na neki način, to je prava šteta jer je melanom mnogo smrtonosniji od druge dve vrste karcinoma kože i bilo bi dobro da imamo još dva dodatna simptoma koja bi mogla da pomognu lekarima da lakše i brže dijagnostifikuju oboljenje u ranoj fazi kada je mogućnost izlečenja mnogo veća. U svakom slučaju, rezultati studije su izuzetno korisni, imajući u vidu sve veći porast oboljenja sveukupno.

Pacijenti ponekad imaju višestruke ozlede, lezije, koje sumnjivo izgledaju, tako da bi kod onih koji osećaju svrab i bol trebalo razmotriti mogućnost pojave melanoma, izjavio je glavni autor studije Gil Yosipovitch, predsednik odeljenja za dermatologiju na Medicinskom fakultetu Templ Univerziteta, kako se kaže u saopštenju te institucije.

Istraživači se nadaju da će rezultati studije pomoći lekarima u postavljanju ispravne dijagnoze bolesti raka kože.

Ipak, postoji tu ponešto i za vas, a to je da obratite pažnju na pojavu svraba i bolnih mesta na koži.