Dizajn, bez kugli ili da visi sa plafona? Evo kako da se ne odreknete tradicionalne jelke ako imate mačku kod kuće. Pre svega mačku.

Ko ima mačku (pre svega, mada i psima zna da se desi nezgoda sa jelkom), tradicionalnu jelku, punu kuglica, verovatno je okitio samo jednom: to jest, to mu je bilo dovoljno da shvati da mačka i jelka puna klasičnih ukrasa u istoj kući baš i ne mogu da idu zajedno. Dakle, potrebno je srednje rešenje.

Pa da: mačke polude za kuglicama i svetlucavim lopticama, i u svako doba dana ili noći njihova posvećenost da ih obore (uz rizik da čak i samo drvo padne na njih) je maksimalna.

Naravno, možete se odlučiti za Disaccustomer (specijalan sprej, prirodan i kupljen u specijalizovanim pet prodavnicama – proizvod specijalno kreiran da spreči prisustvo pasa i mačaka u određenim prostorima ili oko određenih predmeta, kao što su saksije, zidovi, … i unutrašnji prostori, kao što su krevet, nameštaj, tepisi, ćebad, fotelje, itd. Proizvod je obično zasnovan na eteričnim uljima čiji je miris neprijatan za pse i mačke. Proizvod je bezopasan za ljude, životinje i biljke ako se pravilno koristi i ne sadrži otrovne materije, poštujući životnu sredinu.), ali to najčešće nije dovoljno.

Ukratko: na kraju se morate naoružati zdravim strpljenjem da je svaki put dovedete u red.

Ili da jednostavno pronađete alternative, trikove da se ne odreknete novogodišnje jelke čak i ako imate mačku kod kuće.

Pročitajte i ovo: Najlepše ideje za dekoraciju novogodišnjih jelki

Od specifičnog dizajna do trikova da “prevarite” mačku, evo nekoliko saveta za novogodišnju jelku otpornu na mačke.

Christmas photo created by kaboompics - www.freepik.com
Foto by kaboompics, Freepik.com

Bez kugli!

Da, dobro ste shvatili: jelka bez kuglica, loptica, jer su upravo one to što mačka voli i što je izaziva. Osim lampica (stavite dobro prilepljene za svaku granu), uživajte u mašnama. I možda okačite neke fotografije.

Ali budite oprezni: to su ukrasi koji, međutim, izgledaju lepo na drvetu ne prevelike veličine.

Pročitajte i ovo: Gole novogodišnje jelke su hit sezone

Ako želite da se odlučite za srednje rešenje: isprobajte neke papirne ukrase, koji kada padnu neće praviti buku koju mačke toliko vole, niti će poskakivati. I, naravno, neće se slomiti.

Drugo rešenje: osušite nekoliko kriški pomorandže i upotrebite ih za ukrašavanje jelke. Stavite koru na grane: mačke ne vole njenu aromu.

Mala jelka u saksiji (na postolju)

Ako ste zadovoljni čak i malim drvetom, ne više od jednog metra, možete kupiti jelku sa korenom i koristiti postolje da je podignete.

Dakle, pomalo kao velika biljka, vaša mačka će joj se teško približiti.

Pročitajte i ovo: Magijski rituali za srećnu novu godinu

Ali savet za lampione ostaje i u ovom slučaju: ako zaista ne možete da odolite, odlučite se da ih stavite na vrh, sve dok nisu od stakla ili drugog materijala koji može da se razbije i povredi vašeg četvoronožnog prijatelja.

Jelka naopako postavljena (ili da visi sa plafona)

Nije šala. Postoji i postaje sve popularnija.

To je nekonvencionalan, ali svakako efikasan način da se ne odreknete jelke ako imate mačku kod kuće. Pod uslovom, naravno, da je dobro pričvršćena za plafon. Takođe, ovakve jelke prodaju na online platformama za kupovinu.

Pročitajte i ovo: Oni koji rano okite novogodišnju jelku srećniji su od ostalih (prema nauci)

Tu je i ugaono drvo, koje i u ovom slučaju mora da bude pričvršćeno za zid: naravno, teže bi palo, ali čak i u ovom slučaju savet je da ne koristite lampione.

Jelka konusnog oblika

To je novogodišnji kup: nema kuglica, loptica, lampiona, samo svetleće lampice.

To je sredina između hiper-okićene jelke i jelke koja je, u suštini, skoro ’gola’’. Inače, gole jelke su u modi! To znate, zar ne?!

Jelka na zidu, sa LED ili dizajnerskim svetlima

Zakači se na zid, utakne se u utičnicu i to je to.

Nema lampiona, nema zlatnih i srebrnih traka koji privlače mačke. Prodaju ih u većim prodavnicama za opremanja doma.