Neposredna i razoružavajuće iskrena, Novi kraj je knjiga koja će vas nasmejati, raznežiti, udariti u stomak i naterati da (ponovo) prepoznate poeziju, lepotu i važnost naizgled malih a ipak pamćenja vrednih momenata.

Godinu koju su obeležile dirljive, važne, uzbudljive, provokativne i pre svega odlične knjige, završavamo Novim krajem, delom Đurđice Čilić za koje verujemo da ćete ga voleti jednako kao i mi što smo uživali pripremajući ga, a uživali smo zaista mnogo.

Novi kraj je knjiga prepuna muzike, smeha, ljubavi, predivne neposrednosti i razoružavajuće iskrenosti, knjiga koja voli život i raduje mu se. Čilić zapisuje trenutke koji život čine vrednim življenja, čuva svoja i majčina sećanja od zaborava, priseća se bezbrižnog detinjstva u Bosni, odlaska u Zagreb, prvih izlazaka, piše o muzici, plivanju, svojoj deci, fokusira se na dobrotu, nežnost, podršku i empatiju.

NOVI KRAJ, Đurđica Čilić, BOOKA

Možda je najveća draž ove knjige, pored emocija koje pršte iz svake minijature, to što iskustva pripovedačice prepoznajemo kao svoja, bilo da govori o odrastanju ili odraslom životu, o svojim roditeljima ili svom roditeljstvu. Novi kraj je knjiga koja će vas nasmejati, raznežiti, udariti u stomak i naterati da (ponovo) prepoznate poeziju, lepotu i važnost naizgled malih a ipak pamćenja vrednih trenutaka.

Novi kraj je zbirka autofikcijskih crtica u kojima se prepliću autorkina prošlost i sadašnjost – Đurđica Čilić beleži trenutke ili prizore u kojima se ljudi svojim postupcima, rečima i dodirima trajno usecaju u tkivo njenog života i čine ga vrednim življenja, pa samim tim i zapisivanja.

Bilo da piše o bezbrižnom detinjstvu u Bosni, zaljubljivanju u Pips, Chips & Videoclips, plivanju, svojoj deci ili o suočavanju s majčinom bolešću i neminovnim krajem, Čilić nepretenciozno, nežno i krajnje upečatljivo govori o posebnosti svakodnevnih trenutaka. Knjigom punom iskonske radosti življenja, autorka nas vraća u detinjstvo, u mesta odrastanja, u album benda koji nam je otkrio čitav svet i doneo nove ljude, u srednjoškolske dane i nezaboravne izlaske, u sve one naizgled male postupke prijatelja, roditelja i partnera koji nas raznežuju i čine zahvalnim.

Novi kraj je emotivni podsetnik da se životu treba radovati, knjiga-prijatelj kojoj ćete se rado i često vraćati.

Đurđica Čilić rođena je 1975. u Livnu, u BiH, odrasla je u Vitezu, a od 1994. živi u Zagrebu. Radi na Katedri za poljski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a od 2022. predaje i na univerzitetu u poljskim Katovicama.

Objavila je niz stručnih radova o poljskoj književnosti 19. i 20. veka, književne recenzije i prevode savremene poljske poezije. Njena prva knjiga, kolekcija autofikcijskih crtica Fafarikul (2020), osvojila je čitalačku publiku i postala regionalni književni hit. Novi kraj (2022) njena je druga autofikcijska proza.

Knjigu možete kupiti preko našeg sajta ili u našim knjižarama Bookastore (Cara Lazara 12, Cara Dušana 68 i Bulevar kralja Aleksandra 92, Beograd) po promotivnoj ceni od 693 dinara, kao i u boljim knjižarama širom Srbije.