Dugo očekivana serija „Kamiondžije d.o.o“ stiže od ponedeljka na Prvi program RTS-a. Serija od 20 epizoda u režiji Filipa Čolovića, po scenariju Gordana Mihića, biće emitovana svakog radnog dana posle Dnevnika.

Večita priča kamiondžija, u novoj seriji je prepuštena Žići i Baji, koji nas na svojim vožnjama podsećaju na, često zaboravljene, naklonost i odanost.

„Zaboravljeni ideal prijateljstva, solidarnosti, međusobnog pomaganja, razumevanja. Znači, ono što postoji u svima nama, što postoji u našem narodu, a što je zaboravljeno nametanjem nekih individualističkih, sebičnih ideala“, smatra Tihomir Stanić, jedan od glavnih likova serije.

Priče o običnom čoveku danas se zaobilaze, a upravo ona je suština nove televizijske sage.

„Ovo nije rimejk, ovo nije nastavak, ovo je jedna potpuno nova serija. Ona je atraktivna vizuelno, svojom toplinom i mislim da su to njeni najveći kvaliteti. Ovo je priča o malim ljudima o partnerstvu, porodici“, napominje reditelj Filip Čolović.

„Za mene je Dara stub porodice. Mnogo Dara ima u Srbiji, ali su nevidljive, zbog toga što su, kako da kažem, narcisoidni tipovi ličnosti mnogo vidljiviji na socijalnim mrežama i uopšte nego što su naše Dare“, kaže glumica Paulina Manov.

Kamiondžije su jugoslovenska televizijska serija iz 1972. Premijerno je emitovana na TV Beograd, u periodu od 13. januara do 17. marta 1973. godine.

Scenario je pisao Gordan Mihić, a naslovne uloge tumačili su Miodrag Petrović Čkalja i Pavle Vuisić.

Radnja je pratila zgode i nezgode dvojice prijatelja koji za život zarađuju vozeći kamion.

Iako je bila jedna od poslednjih jugoslovenskih TV-serija snimljenih u crno-beloj tehnici, doživela je veliku popularnost te se iste godine u skraćenom obliku pojavila kao celovečernji film “Paja i Jare”.

U fokusu priče je bio mali, običan čovek, koji je prolazio kroz peripetije raznih devijacija aktuelnih društvenih odnosa.

Svaka epizoda je kao film. Muzika je aranžirana u istom maniru. Prva od najavljenih 20 epizoda je 28. decembra, posle Dnevnika na Prvom programu RTS-a.

U seriji se pojavljuje preko 100 glumaca

Žiću igra Tihomir Stanić, a Baju – Nenad Jezdić. U brojnoj glumačkoj ekipi, između ostalih, su i Branislav Zeremski, Danina Jeftić, Paulina Manov, Jelena Stupljanin, Iva Ilinčić, Bojan Dimitrijević, Nebojša Ilić, Marko Gvero…

Direktor fotografije: Gojko Despotović; scenograf: Aleksandra Cvijanović; kostimograf: Nevena Milovanović; kompozitor: Vladimir Petričević; montažer: Bojan Filipović

Serija je nastala u produkciji RTS-a, a izvršni producent je Nebojša Garić – „Nira Pro“.

Ko su nove Kamiondžije

Serija počinje slučajnim susretom Žiće, bivšeg šofera, a potom bibliotekara u maloj seoskoj školi u okolini Uba, i Baje, vozača autobusa u gradskom saobraćajnom preduzeću u Ubu. Taj susret će u potpunosti izmeniti njihove živote.

Pošto su obojica ostali bez posla, oni su, gledajući reprizu serije Kamiondžije sa popularnim Čkaljom i Pavlom Vujsićem, koji su igrali Jareta i Paju, odlučili da kupe kamion i osnuju firmu za prevoz robe.

Tokom zajedničkog rada, Baja i Žića prolaze kroz niz zanimljivih i duhovitih, a društveno aktuelnih avantura, tokom kojih gledaoci mogu da se upoznaju sa raznim sudbinama običnih, takozvanih „malih ljudi“ koji žive u provinciji i koji svoju svakodnevicu provode na sasvim drugi način, u odnosu na „brzi život“ u uzavrelim gradskim sredinama.