Od 31. marta, svake nedelje na Prvom program RTS-a, u 21.00 sat, gledaćemo seriju ”Žmurke”!

Radio-televizije Srbije uskoro počinje da prikazuje seriju Žmurke, autorski projekat proslavljenog reditelja Miše Radivojevića (“Bube u glavi”, “Dečko koji obećava”, “Una”, “Kako su me ukrali Nemci”), koji u maniru svetske kinematografije svoju umetničku veštinu prenosi i na male ekrane.

Serija Žmurke predstavlja intimnu, autobiografsku i antiratnu priču iz detinjstva Miše Radivojevića i njegovih drugara u malom mestu u Srbiji. Žmurke su serija sa decom, ali namenjena, pre svega, odraslima. Serija govori o deci u ratu, ali je usmerena ka tome šta bi odrasli mogli da nauče iz njihovog pogleda.

Pročitajte i ovo: Nove serije koje ćemo gledati na RTS-u ovog proleća

U seriji od šest epizoda ispričane su dirljive, uzbudljive i tragične priče kroz vizuru dece. Sva surovost sveta prikazana je kroz turbulencije u tek oslobođenom malom gradu, gde deca nisu imala isti tretman, iako nisu bila odgovorna za grehe ili uspehe roditelja.

Pročitajte i ovo: Serija Bodyguard

Tema Žmurki nije tipična samo za period koji obrađuje serija, već je ona vezana i za sudbinu dece savremenog sveta u kome živimo, gde desetine, stotine miliona ljudi u potrazi za srećom ne pitaju i ne osluškuju vlastitu decu, šta je za njih sreća, šta je za njih “pravda” ili ”krivda”.

Pročitajte i ovo: Patrick Melrose – briljantna saga o odrastanju kroz bolnu traumu

U seriji glume Milan Marić, Jasna Đuričić, Aleksandar Berček, Milica Zarić, Jelena Đokić, Marta Bjelica, Boris Isaković, Svetozar Cvetković, Miša Janketić, Igor Benčina, Aljoša Vučković , Milica Gojković, Jovana Stojiljković, Rada Đuričin, Vjera Mujović, Nikola Vujović, Branko Cvejić, Isidora Minić, Andrej Pipović, Vladislava Đorđević, Aljoša Đidić, Olivera Viktorović, Marko Jeremić, Bane Jevtić, Marko Mudrić, Dragan Nikolić, Marko Joksimović, Milutin Jevđenijević, Gordana Đokić, LJubomir Todorović, Slaviša Ivanović, Nenad Ćirić, Mladen Nelević, Dubravka Kovjanić, Rade Veselinović, Matea Milosavljević i Danica Zdravković.

Pročitajte i ovo: Serija Dogs Of Berlin

U ulozi dece igraju Vuk Janošević, Klara Cvetković, Svetislav Maksimović, Filip Cvetković, Rastko Radovanović, Katarina Ivanov, Franko Bačić, Srba Rečković, Uroš Marković, Pavle Korać.

Pročitajte i ovo: Gomora – serija o najozloglašenijoj napuljskoj mafiji

RTS u saradnji sa Adrenalin produkcijom, prateći svetske trendove kreiranja sadržaja od strane priznatih filmskih autora, donosi seriju epohe, koja će nas voditi kroz završetak rata i život u balkanskoj varošici u očekivanju pobede saveznika u Drugom svetskom ratu.