Ko nikada nije slučajno okupao svoj pametni telefon? Da biste sprečili rizik ili smanjili štetu, evo mera predostrožnosti koje treba imati u vidu.

Pametni telefoni u vodi? Rizik da pustite svoj mobilni telefon na kupanje u moru ili u bazenu, posebno tokom letnjih meseci, veći je nego što mislite.

Prema podacima prikupljenim istraživanjem CertiDeal-a – proizilazi da je više od polovine ispitanika doživelo nezgodu u vezi upravo sa ovom temom.

Ukratko, od GenZ-a do Boomersa, bez izuzetka: svako je morao da promeni telefon, bar jednom, jer je njegov pametni telefon završio u vodi.

Pad na zemlju u lokvu vode bio je fatalan za 60% mlađih od 25 godina, dok je za više od polovine starijih od 50 godina kontakt sa vodom i drugim tečnostima kao što su pivo i voćni sokovi doveo do kvara telefona.

Zatim, postoji dobar procenat starijih od 30 godina koji su priznali istinu koja je podjednako neprijatna koliko i strašna i sramotna: pad u toaletnu šolju. I ako se najveći deo uticaja vode ili tečnosti dešava kod kuće (50%), ima nezgoda na radu (10%) i tokom odmora na moru (40%).

Da bi ispravili ove incidente, giganti proizvodnje pametnih telefona već su delimično razmišljali o tome, koji su tokom godina stvarali sve pametnije i vodootpornije uređaje.

Ali postoje neke mere predostrožnosti koje mogu pomoći u sprečavanju (i eventualno izlečenju) neželjenih ronjenja: evo saveta CertiDeal-a – jednog od prvih operatera specijalizovanih za obnovljene proizvode visoke tehnologije u Italiji, uključujući iPhone, Samsung, iPad i Apple Watch.

Mere predostrožnosti za sprečavanje (ili izlečenje) uranjanja pametnog telefona u vodu

Image by Freepik

Izaberite vodootpornu zaštitu

Vodootporne futrole, folije protiv šoka i super otporne maske: ovi dodaci broj jedan za produženje veka trajanja vašeg pametnog telefona.

Ako s jedne strane štite uređaj od mogućih udaraca i padova, sa druge strane takođe omogućavaju potpuno i bezbedno potapanje uređaja. Takođe će biti moguće napraviti fantastične slike pod vodom.

Preuzmite aplikaciju da… osušite telefon

Postoje prave aplikacije razvijene sa ciljem da eliminišu vodu iz telefona i čiste zvučnike, puštajući zvukove niske frekvencije koji izazivaju izbacivanje više vazduha iz zvučnika. Ako je mobilni preživeo kontakt sa vodom i tečnostima, jedan od najčešće preuzimanih je Sredstvo za čišćenje zvučnika – uklonite vodu i popravite zvuk.

Kada ste u nedoumici… napravite back up

Voda ili bez vode, bolje je da budemo sigurni i da ne rizikujemo da izgubimo svoja sećanja: automatska rezervna kopija će vam omogućiti da zaštitite sve dragocene podatke, slike i video zapise. Može se izvoditi kako onlajn sa cloud servisima, tako i oflajn sa eksternim ključevima i memorijama, a uz ovu funkciju svi lični podaci će biti zauvek bezbedni.

Ne samo voda: obratite pažnju i na temperaturu

Naročito leti, još jedan veliki rizik za naš uređaj su visoke temperature, koje rizikuju da se pregreje i pošalje “u otpad”.

Dakle, da bismo dodatno zaštitili naš pametni telefon u pogledu leta, izbegavajte da ga izlažete ekstremnim temperaturama i ne zaboravite da ga ne ostavljate na peškiru za plažu na suncu ili na instrument tabli automobila na duži period.

Da ne pominjemo rizik od krađe, lopovi vrebaju na svakom koraku, a trenutak nepažnje dovoljan je da ga stanete na njega i ugazite ga kao mrava.